Cei de la Mercedes-Benz vor să propună câte o variantă de propulsie hibridă plug-in pentru fiecare model din gamă. Cel mai accesibil de acest fel este Mercedes-Benz C 350e plug-in hybrid, iar în continuare citiți concluziile în urma testului.
Un C-Class atât de simplu, după vorbă, după port…
La prima vedere, mașina de față nu pare să ascundă ceva neobișnuit. Caroseria este la fel de elegantă ca a oricărui alt C-Class, mizând pe un reușit stil luxos de limuzină S-Class „intrată la apă”. Asta în timp ce evacuările și jantele de 17” aduc o tentă de sportivitate – dar mult atenuată față de rivalul BMW Seria 3.
În interior, se continuă eleganța specifică noilor modele Mercedes-Benz, accentuată de diversele ornamente și pachete cu care era dotat modelul de test. Simetria planșei de bord și aspectul general sunt plăcute vederii, dar la nivel tactil se constată niște contradicții, între materiale plăcute și premium, respectiv plastice sau textile prea puțin flatante (compromisuri dictate de jonglarea cu tăierile de costuri, întâlnite și la companiile auto rivale).
Spațiul general denotă faptul că vorbim de o berlină mai compactă, în față impresia fiind că bordul „te îmbracă” (pentru a sugera sportivitatea), iar pe banchetă stau confortabil doar doi adulți, tunelul central proeminent incomodând al treilea pasager. E destul de clar că vorbim de un C-Class destinat managerilor care apreciază timpul petrecut la volan.
Portbagajul e mai ciudat, deoarece jumătate din podea e ridicată cu câțiva centimetri. Motivul principal: sub ea e plasată bateria litiu-ion și alte componente necesare pentru propulsia hibridă-plug-in. Ceea ce înseamnă și o capacitate mai redusă pentru bagaje – cam cu 150 de litri mai redusă decât în cazul unui C-Class obișnuit (ceea ce înseamnă un spațiu disponibil de 335 de litri, la nivelul unui… A-Class).
Gadgeturile pe care le oferă C 350e
Modelul de test propune multe echipamente standard, dar și o listă bogată de opționale (multe dintre ele fiind prezente pe mașina de față). Să vedem care sunt cele mai interesante și de ce.
Sistem COMAND cu touchpad
Lipsa manetei pentru schimbător (cutia automată e comandată de la o manetă din dreapta volanului) a lăsat loc suficient pe tunelul central pentru o complexă centrală de comandă a interfeței om-mașină.
Deasupra butonului rotativ (întâlnit și la rivalii BMW sau Audi), Mercedes-Benz plusează cu un interesant touchpad.
Practic, meniul de pe displayul central poate fi controlat și de la butonul rotativ, și prin touchpad-ul dotat cu trei butoane. Inginerii germani s-au gândit că astfel atenția celui de la volan ar fi mai puțin afectată decât dacă s-ar folosi un display tactil. Însă au omis un lucru: în era smartphone-urilor și tabletelor, touchscreen-urile au devenit pur și simplu intuitive.
Sincer, controlul meniului prin acest touchpad necesită ceva cam mult timp de acomodare, drept pentru care am considerat mai facil de utilizat butonul rotativ. Probabil touchpad-ul va fi util când se va adapta tehnologia controlului prin gesturi. Deocamdată, e mai mult o „chestie” inedită, un element diferențiator față de concurență.
Suspensie pneumatică AIRMATIC
Modelul C 350e oferă standard un sistem pneumatic, cu control electronic, pentru puntea față. Prin intermediul unor supape, este ajustată foarte rapid tăria suspensiei: mai dură pentru virajele luate rapid sau mai moale, pentru un confort crescut.
Dar mai interesant este faptul că garda la sol poate fi modificată prin apăsarea unui buton. Nu vă închipuiți că acest sedan elegant devine brusc un offroader…
Caroseria este ridicată cu doar câțiva centimetri. Suficient pentru a putea aborda un drum neasfaltat sau a trece peste obstacole mai mari ori pentru a scăpa din zăpadă.
Sistem inteligent de iluminare ILS full LED
Farurile cu Xenon sunt deja de domeniul trecutului, locul lor fiind luat de noua modă a farurilor cu LED. Care, în cazul lui C-Class, vin și cu un aspect reușit, forma high-tech a proiectoarelor integrându-se reușit în designul general.
Eficiența lor este, cum altfel, foarte bună, iar asistentul adaptiv pentru faza lungă sporește confortul șoferului pe timp de noapte. De apreciat și luminile de poziție LED, care-i conferă lui C-Class o puternică identitate vizuală. Toate acestea vin opțional pentru circa 800 de euro, o sumă mai mică decât te-ai aștepta de la o mașină premium.
Sistem PARKTRONIC și cameră pentru mersul înapoi
Astfel de sisteme de asistență avansată la parcare tind să devină obișnuite, mai ales în domeniul premium. Deocamdată, sistemul de față este opțional, pachetul „Parcare” având un cost de doar 480 euro, mic raportat la prețul mașinii. Merită? Da, merită, deoarece se dovedește suficient de intuitiv.
Senzorii laterali identifică existența unui spațiu suficient de mare pentru parcarea laterală (atât pe dreapta, cât și pe stânga), după care trebuie selectată treapta de mers înapoi și apăsat butonul „OK” de pe volan pentru demararea procedurii de parcarea automată, în care volanul se rotește singur, iar mașina intră rapid și sigur în spațiul de parcare. Procedura e valabilă și pentru parcarea cu spatele, deci șoferul scapă de o manevră stresantă.
Control climatizare înaintea pornirii
Prima oară când am luat contactul cu mașina m-a bulversat puțin funcționarea climatizării. În sensul că, odată deblocată portiera, au fost pornite automat încălzirea în scaune și aerul condiționat THERMATIC.
După ce am apăsat butonul de pornire a motorului, însă, a trebuit să apăs un buton din zona climatizării pentru ca să văd dacă sistemul mai funcționează sau nu – afișarea acestor informații, la baza displayului central, nu este permanentă.
Sistemul „pre-entry climate control” depinde de gradul de încărcare a bateriei litiu-ion și am remarcat că reușește să creeze destul de rapid o atmosferă plăcută în habitaclu în diminețile reci, înainte de a porni motorul.
De reținut, totuși, că vorbim de niște consumatori care afectează autonomia în regim electric, așa încât această funție poate fi dezactivată din meniul mașinii. Există chiar și o aplicație de smartphone pentru controlul acestei funcții de la distanță.
Consum de energie și de carburant
Mercedes-Benz C 350e e o mașină cu propulsie plug-in hibridă – „plug-in” înseamnă că bateria poate fi alimentată de la o sursă externă, mașina promițând o autonomie maximă teoretică de 31 km în regim 100% electric.
Timp încărcare
De la o priză normală de 220V, dar de 16A, nu de 10A, bateria de 6,2 kWh a avut nevoie de circa 3,5 ore pentru a se încărca de la puțin sub 10% până la 100%.
Timpul a fost mai lung cu circa o oră față de cel teoretic din cauza temperaturilor mai mici de 10 grade (testul desfășurându-se pe final de toamnă). O durată rezonabilă când încarci mașina la birou sau noaptea, acasă.
Pentru momentele când te grăbești, există stații de încărcare, unde încărcarea totală a bateriei durează cam o oră și jumătate. Nu e ceea ce am numi „rapid”, într-adevăr, dar pentru escapadele mai mult sau mai puțin scurte prin supermaketuri sau mall-uri se mai pot obține câțiva kilometri cu „zero emisii”.
În principiu, fie că am folosit stația portabilă NRCkick de la E-Mobility (cu adaptor special pentru dozele de 380V), fie că am alimentat de la stația de încărcare rapidă Renovatio, 20 de minute s-au dovedit suficiente pentru a crește gradul de încărcare a bateriei cu 20%, iar într-o oră bateria s-a încărcat cu circa 50%.
Autonomie în regim strict electric
Teoria spune că autonomia maximă oferită de C 350e, în regim 100% electric, se cifrează la 31 km. În funcție de stilul de condus anterior încărcării, dar și de temperatura exterioară, computerul de bord este mai mult sau mai puțin optimist.
În cazul meu, am avut surpriza ca, după încărcarea totală a bateriei, estimarea să se cifreze la 30 km, deci extrem de aproape de valoarea teoretică.
În condiții de aglomerație urbană, la temperaturi puțin peste 10 grade Celsius, fără a apela la încălzire (deci fără consumatori importanți de energie) și în modul „Economy” (în care performanțele sunt mult limitate pentru a privilegia consumul scăzut de curent electric), am parcurs cu zero emisii circa 15 km, autonomia rămasă cifrându-se la 4 km.
Deci, până la intrarea în funcțiune a motorului termic, bateria mi-ar fi ajuns pentru aproape 20 km fără a scoate niciun gram de emisii. Cu 10 km mai puțin decât teoria, dat fiind că vremea era mai rece.
În condiții de temperaturi mai mari, de peste 20 de grade Celsius (când funcționarea bateriei este optimă), probabil autonomia în condiții reale s-ar cifra la vreo 25 km. Valoarea de 30 km cred că s-ar obține doar într-un București fără mașini și cu o viteză constantă din categoria „melc-melc-codobelc”…
Sincer, diferența de 25-30% între realitate și teorie nu mă surprinde, mai ales în mediul urban. Trebuie reținut că vorbim de o mașină care cântărește peste 1,8 tone (inclusiv șoferul), însă motorul electric are numai 60 kW (82 CP) – deci plecările de la semafor sau desele urniri de pe loc în ambuteiaje necesită destul de mult curent.
Decelerările și frânările duc la o recuperare destul de eficientă a energiei în aglomerația urbană, iar o atenție mult mai mare la stilul economic de condus poate însemna un câștig de încă 1-2 km la autonomia totală. Se pune, totuși, întrebarea câți dintre clienții unei astfel de mașini sunt dispuși să facă mari compromisuri în materie de confort în condus pentru a „stoarce” cât mai multă autonomie cu zero emisii…
Consum în regim hibrid
Consumul mediu teoretic de 2,1 litri/100 km induce în eroare dacă nu se ia în considerare „găselnița” ciclului de omologare NEDC pentru mașinile cu propulsie plug-in hibridă: este vorba de valoarea obținută în PRIMII 100 km, când bateria este încărcată complet, deci o parte din traseu se parcurge fără utilizarea motorului termic.
În realitate, nu trebuie uitat că motorul turbo pe benzină e potent, având 211 CP, deci e cazul să fim mai circumspecți privind consumul urban – de exemplu, versiunea convențională C 250 are un consum urban teoretic de 6,8 litri/100 km, în condițiile unei mase totale cu aproape 300 kg mai reduse.
Dată fiind experiența anterioară cu rivalul BMW 330e, mă așteptam să obțin cu Mercedes-Benz C 350e un consum mediu de circa 9-10 litri/100 km, pe un traseu similar urban-extraurban. Inițial, computerul de bord părea să îmi dea dreptate, primii câțiva kilometri prin oraș ducând la o valoare de peste 9 litri/100 km.
Ulterior, însă, după un traseu mixt de peste 80 km și având parte de temperaturi chiar și sub 10 grade Celsius, consumul mediu în regim hibrid a coborât sub 9 litri/100 km.
Asta în condițiile în care am folosit mașina în modul „Comfort” (în care computerul central încearcă să găsească echilibrul între economie și performanțe), într-un stil normal de conducere (nici lent, dar nici alert) și utilizând sistemul de încălzire pentru un confort cât mai bun.
Pe circa o treime din traseu nu a fost utilizat motorul termic, fie la frânări și decelerări, fie la viteze mici sau constante, când computerul central decidea că bateria e suficient de încărcată pentru a alimenta motorul electric. Față de o mașină pe benzină cu o putere similară, de aproape 300 CP, C 350e stă binișor la capitolul consum, într-adevăr. Însă adevărul este că, în regim hibrid, trebuie renunțat la eticheta „eco”…
Buget și concluzii
Mercedes-Benz C 350e e o berlină plăcută și elegantă, cu un interior atrăgător și suficient de primitor. Oferă o experiență de condus care mizează mai mult pe performanțe decât pe o eficiență de invidiat, consumul de carburant fiind oarecum rezonabil raportat la puterea totală, iar autonomia în regim strict electric modică.
Toate acestea se facturează destul de scump: prețul de bază se cifrează la 51.000 de euro, cu TVA inclus. Ceea ce deja, cred că sunteți de acord cu mine, e o sumă cam elitistă pentru o berlină de clasă medie, fie ea premium. Mai ales într-o lume auto dominată de moda SUV-urilor.
În principiu, C 350e le este destinat managerilor cu venituri măricele, care vor să conducă o berlină elegantă și performantă, dar nu diesel, și care consideră suficientă autonomia de 20-25 km în mediul urban.
Vorbim de un public foarte restrâns, poate ușor excentric și care, cu siguranță, va pune din ce în ce mai multă presiune pe producătorul german să accelereze tranziția spre electromobilitate (de care deja Mercedes-Benz se pregătește, după cum a demonstrat-o prin conceptul Generation EQ de la Salonul Auto Paris 2016).