0
(0)

Un fost pilot rus a construit un prototip funcţional de maşină zburătoare. Chiar dacă nu se poate ridica la o înălţime mai mare de 3 metri de la sol, invenţia pare a fi soluţia ideală în viitor pentru traficul infernal din marile oraşe. Chiar dacă au mai existat tentative de acest gen, invenţia rusului este una de buget.

 

Proiectul este numit V. Bulgakov după numele creatorului său, fostul pilot Valery Bulgakov, în vârstă de 72 de ani. Acesta locuieşte în oraşul Kaluga, din sud-vestul Moscovei.

Prototipul este o maşină de producţie sovietică, ZAZ Tavria din 1987, căreia i-au fost înlocuite uşile şi capota cu unele din materiale uşoare, apoi adăugându-i-se aripi. Maşina se ridică de la sol la viteza de 100 kmh şi poate atinge o înălţime de maxim 3 metri de la sol, putând zbura doar 200 de metri.

Cele patru aripi (două în faţă şi cele două din spate, care formează ampenajul) ale maşinăriei fac ca aceasta să atingă viteza de zbor în  20 de secunde.

Deşi nu intenţionează să îşi comercializeze creaţia, Bulgakov a patentat invenţia şi a prezentat-o în cadrul unei expoziţii Autoexotics, desfăşurată în capitala rusă. De fapt, fostul pilot nici nu a creat maşinăria cu scopul de a o vinde, ci ca  pe un mijloc ieftin pentru exersarea decolărilor şi aterizărilor de către elevii începători ai şcolilor de piloţi.

Alţii totuşi s-au gândit şi la producerea de profituri de pe urma maşinilor zburătoare – cea mai performantă astfel de maşină este creaţia americană Terrafugia Transition, care a fost omologată pentru circulaţia atât pe drumurile publice, cât şi pentru cea aeriană în iulie anul trecut. Este programată să intre pe piaţă ca Aeronavă Uşoară Sportivă anul viitor, la un preţ de 194.000 dolari. Poate circula şi pe şosea şi este proiectată astfel încât să poată fi parcată într-un garaj de dimensiuni medii, având aripi pliabile. A zburat pe distanţa de un kilometru în cadrul zborului test desfăşurat în 2009.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here