Cătălin Beldea, astronomul amator al echipei Știință & Tehnică, a câștigat vineri, 3 iunie, înalta distincție NASA Astronomy Picture of the Day cu una dintre fotografiile pe care le-a realizat în cadrul expediției S&T “Eclipsa de la miezul nopții, eclipsă în Laponia”, desfășurată în Finlanda, între 30 mai și 3 iunie 2011.
În noaptea de 1 spre 2 iunie s-a produs o interesantă şi foarte greu accesibilă eclipsă parţială de Soare. O echipă “Ştiinţă & Tehnică” condusă de astronomul amator Cătălin Beldea, realizatorul rubricii de astronomie din revista \”Știință & Tehnică\”, s-a deplasat în nordul Finlandei, deasupra paralelei 68 şi a observat și fotografiat fenomenul. De asemenea, echipa S&T a transmis în direct eclipsa, pe site-ul www.stiintasitehnica.com.
Eclipsa a început la ora 23:39 ora României. Punctul de maxim al eclipsei a fost ora 0:28. Datele sunt calculate pentru locul din care echipa noastră a observat evenimentul astral. Eclipsa a fost vizibilă din Oceanul Arctic, nordul şi estul Siberiei, nord-estul Chinei, Coreea de Nord, nordul Japoniei, Alaska, nordul Canadei şi nordul extrem al Europei.
Fenomenul observat de echipa \”Știință & Tehnică\” reprezintă cea de-a doua eclipsă parțială de soare din acest an. Fotografia câștigătoare a distincției NASA APOD a fost realizată în Finlanda, în regiunea Kaunispää din Laponia. Luna a acoperit Soarele (magnitudinea eclipsei) în proporţie de aproape 60%. Eclipsa din Laponia a fost foarte spectaculoasă întrucât a avut loc la apus, la nici un grad deasupra orizontului nordic. Este interesant de spus faptul că din zona aleasă, Soarele nu va mai apune până la sfârşitul lunii iulie.
Fotografia câștigătoare NASA Astronomy Picture of the Day
Alte fotografii realizate de Cătălin Beldea/Știință&Tehnică din timpul eclipsei parțiale de soare:
O mică abatere de la locaţia prestabilită putea însemna ratarea eclipsei. Astfel, dacă echipa S&T alegea un loc situat la 200 km sud-est, Soarele ar fi răsărit imediat după eclipsă, iar la 200 km sud-vest Soarele ar fi apus chiar înainte ca Luna să intre în faţa sa.
“Am fost în permanentă legătură cu specialiştii noştri de la Institutul Meteo, dar şi cu meteorologii din Helsinki pentru a găsi cea mai bună zonă de unde s-a putut vedea eclipsa. Am ales în funcţie de nebulozitate un loc de observaţie de pe o rază de 150km din nordul Finlandei şi, pentru că zona a avut acoperire, am transmis LIVE eclipsa pe site-ul www.stiintasitehnica.com. Aria din care am observat fenomenul se întinde de langă lacul Inari până la sud de lacurile Porttipahta şi Lokka cu limita vestică lângă oraşul Kittila, pe muntele Levi”, a declarat Cătălin Beldea.
Vizitatorii site-ului www.stiintasitehnica.com au putut urmări în direct desfășurarea eclipsei, prin transmisiune live de la fața locului. Capturi de imagine din timpul eclipsei puteți vedea aici. Cătălin Beldea a mai câștigat o dată distincția NASA APOD, în vara anului 2008, cu o fotografie realizată în Siberia, timpul unei eclipse totale de Soare (fotografie publicată în ediția de aprilie 2011 a revistei Știință & Tehnică, în cadrul articolului Prin lume, la vânătoare de eclipse).
Un amplu articol despre acest inedit fenomen plus multe astrofotografii spectaculoase, de specialitate, puteţi găsi în numărul 4 al revistei Ştiinţă & Tehnică, care apare pe piaţă pe 4 iulie. Până atunci, vă invităm să citiţi despre 9 superinvenţii care ne vor schimba viaţa, principiul antropic pe înţelesul tuturor, ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea internetul şi cum va arăta următorul supercontinent în ediţia de iunie a Ştiinţă & Tehnică, la toate punctele de difuzare a presei şi în reţeaua Mic.ro din 6 iunie.
Astronomy Picture of the Day (APOD) este secțiunea de fotografie științifică de astronomie a portalului NASA, www.nasa.gov. În fiecare zi o imagine sau o fotografie astronomică spectaculoasă este aleasă de specialiștii NASA și premiată cu distinția NASA APOD. Această inițiativă, susținută de către agenția spațială americană, National Science Foundation și Universitatea de Tehnologie din Michigan, SUA, a început pe 16 iunie 1995 și a câștigat reputație internațională un an mai târziu, după ce a fost prezentată în cadrul unei conferințe a Societății Americane de Astronomie. În prezent, APOD reprezintă una dintre cele mai înalte distincții pe care visează să o obțină toți astro-fotografii de pe glob.