Descoperirea în Kenia a oaselor mâinii unui individ din specia Homo erectus, descoperiri extrem de rare de altfel, aduce o nouă lumină asupra modului în care mâinile noastre au evoluat de-a lungul timpului, un mister pe care paleoantropologii au încercat să îl deslușească de decenii bune.

 

Acum circa 1,7 milioane de ani, reprezentanții speciei Homo erectus au început să creeze topoarele de piatră, unele dintre primele unelte create vreodată de om, însă nimeni nu a putut oferi o explicație certă asupra modului în care mâinile acestor hominizi au evoluat pentru a putea controla aceste unelte. Asta cu atât mai mult cu cât resturile fosile ale palmelor acestor primi reprezentanți ai genului Homo sunt aproape inexistente.

\"(w540)

Înainte de dezvoltarea topoarelor de piatră, strămoșii noștri îndepărtați nu aveau încheieturi suficient de puternice pentru a putea controla obiecte de genul acestor topoare. Descoperirea fragmentelor osoase din Kenia, dintre care unul a fost identificat ca al treilea os metacarpian (os care traversează palma pentru a lega degetul mijlociu de încheietura mâinii) a început să capete forma actuală încă de acum 1,4 milioane de ani.

„A fost vorba, cel mai probabil, despre o mutație care a oferit un avantaj cert individului cu pricina, ulterior acesta devenind comună în rândul hominizilor”, susține Richard Potts, paleoantropolog din cadrul Institutului Smithsonian din Washington.