0
(0)

Geologii își desfășoară, uneori, activitatea într-unele dintre cele mai inaccesibile, spectaculoase și neobișnuite locuri de pe Pământ.

 

Fotografierea diferitelor formațiuni geologice face, de asemenea, parte din eforturile lor științifice. Chiar dacă ei nu intenționează, unele dintre imaginile captate de acești cercetători sunt pe cât de interesante ca material de studiu, pe atât de reușite din punct de vedere estetic.

Observând această tendință, Wired a lansat un concurs prin care i-a stimulat atât pe geologi, cât și pe oamenii obișnuiți să trimită pozele cele mai reușite pe care le au cu diferite roci și formațiuni geologice. Nu mai puțin de 350 de persoane au dat curs invitației. Din totalul de imagini primite, membri Wired au făcut o selecție de unsprezece (aici zece), pe care le-au considerat cele mai reușite. Iată imaginile:

 

\"(w540)

Wadi Rum (Valea Lunii)

Fotograf: Andrew White

Locație: sudul Iordaniei

Data: 4 ianuarie 2011

Wadi Rum este un cadru natural aparte, cu munți care se înalță până la 1.700 de metri altitudine, separați de văi plate cu nisipuri roșiatice. Locul arată ca un adevărat peisaj marțian.

 

\"(w540)

Pahoehoe Lava (Lava vulcanică racită)

Fotograf: Ron Schott, Outcrop.org

Locație: Zona Riftului de Est al Vulcanului Kilauea, Parcul Național al Vucalnilor din Hawai, Big Island, Hawaii

În această imagine, o scurgere de lavă bazaltică incandescentă formează o crustă cu textură cleioasă, un exemplu clasic de ceea ce se numește “pahoehoe” (lavă vulcanică răcită cu suprafață ondulată). Lava se prelinge pe deasupra unui strat de zgură produsă în timpul stagiilor incipiente ale erupției vulcanului Pu’u ‘O’o din intervalul 1983-1986.

 

\"(w540)

Formațiune de fier rubanat

Fotograf: Allison Pluda, Seneca Creek Photography

Locație: Depozitele de fier Negaunee, de la Jasper Knob, lângă Ishpeming, Michigan, SUA

Acest exemplu spectaculos de formațiune feroasă rubanată (adică stratiformă, în lamele) este mai veche de două miliarde de ani. Benzile care pot fi observate în fotografie sunt straturi alternante de magnetit cenușiu, sau de hematit (minereu de fier) și cremene roșu bogat în fier.  Formațiunile de fier rubanat sunt considerate primele dovezi ale vieții fotosintetice pe Pământ.

 

\"(w540)

Vulcanul Gareloi

Fotograf: Game McGimsey, Observatorul Vulcanic din Alaska, U.S. Geological Survey

Locație: Insulele Aleutian, Alaska

Data: 25 septembrie 2003

Acest stratovulcan abrupt, înalt de peste 1.500 de metri, este unul dintre cei mai activi vulcani din Insulele Aleutian, din Alaska. Urme de lavă prelinsă și întărită datând de la o erupție din anii \’80 acoperă flancul sudic al vulcanului. Ruptura și prăbușirea parțială a versantului care formează craterul au avut loc, probabil, cu ocazia unei erupții din 1929. Peretele anterior al craterului prezintă o breșă prin care vulcanul fumegă constant.

 

\"(w540)
Cupa vântului

Fotograf: Lucas K. Zoet, Universitatea de Stat din Pennsylvania

Locație: Ghețarul Union, Muntele Ellsworth, vestul Antarcticii

Data: februarie 2011

Aflorimentul stâncos metamorfozat (în partea dreaptă a imaginii) situat în miezul Ghețarului Union forțează vântul să \”biciuiască\” pe lângă el, modelând gheața din jur în ceea ce este cunoscut sub denumirea aproximativă de \”cupa vântului\” (stânga).

 

\"(w540)

Șist de granat

Fotograf: Ian Stimpson

Locație: Pointe St. Mathieu, Bretania, Franța

Data: 7 decembrie 2010

Imaginea de mai sus pare că ar fi fost captată cu ajutorul unui microscop electronic, dar nu este decât fotografia de aproape a unei secțiuni de șist de granat (silicat) din Șistul Conquet, Franța. Imaginea este parte a proiectului fotografului Ian Stimpson de a fotografia câte o rocă în fiecare zi a anului 2010.

 

\"(w540)

Roca plutonică

Fotograf: Doren Garcia

Locație: Parcul Național Joshua Tree, California, SUA

Data: noiembrie 2008

Formațiunile stâncoase rotunjite din această fotografie reprezintă ceea ce geologii numesc formațiuni plutonice din sienit (o formă de granit), care se erodează scufundându-se în nisip. Peisajul în cauză este situat chiar la sud de zona de campare Jumbo Rocks, din Parcul Național Joshua Tree.

 

\"(w540)

Noroi uscat

Fotograf: Wendy Littman

Locație: Buckskin Gulch, Utah, SUA

Data: 27 septembrie 2009

Aceste petice încovoiate de noroi uscat au fost fotografiate în Buckskin Gulch. Este vorba despre cel mai lung și cel mai adânc defileu îngust din sud-vestul Statelor Unite: peste 20 de kilometri în lungime și, în mare parte, mai puțin de trei metri lățime.

 

\"(w540)

Cascada Goðafoss

Fotograf: Samer Farha (@samerfarha)

Locație: Islanda

Data: 14 septembrie 2008

Goðafoss este o frumoasă cascadă din vecinătatea lacului Mývatn, în partea nordică a Islandei, o țară foarte activă geologic.  Cascada se află pe cursul râului Skjálfandafljót, care își are izvorul în zona ghețarului Vatnajökull și se varsă în Marea Groenlandei, chiar prin Cercul Arctic. Tradus, numele Goðafoss înseamnă \”cascada zeilor\” și își are originile în preajma anului 1000, aproximativ perioada de creștinare a Islandei.

 

\"(w540)

Lame de mică magneziană

Fotograf: Cianna Whyshnytzky, Colegiul Amherst

Locație: Puzzle Mountain, Maine, SUA

Această fotografie a fost realizată la microscop, cu ajutorul luminii polarizate încrucișat și reprezintă o secțiune extrem de subțire de rocă metamorfică (născută din alte roci prin procese de transformare determinate de presiuni și temperaturi ridicate). Cristalele lamelare din centrul imaginii sunt, în mare parte, din mică ( familie de minerale cristalizate, cu luciu sticlos, sidefos, care se desfac ușor în foițe subțiri).

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here