Toyota Prius Prime este numele versiunii hibride plug-in a celei mai cunoscute mașini hibride din lume. După debutul de la Frankfurt 2015 al celei de-a patra generații a modelului hibrid Toyota Prius, iată că varianta plug-in hibrid își face apariția în mod oficial cu ocazia Salonului Auto de la New York, aducând un indicativ nou (Prime), un aspect modificat și o tehnologie care îi asigură o autonomie maximă în regim electric de 50 km.
Design Toyota Prius Prime
În ceea ce privește designul, partea frontală a fost cel mai serios modificată: farurile au o formă mai convențională, dar și ceva mai high-tech decât în cazul Prius-ului normal; partea centrală neagră a spoilerului îi conferă un aer mai sobru versiunii plug-in hibrid; iar luminile de poziție plasate pe verticală, în laterale, fac mașina mai agresivă și îi conferă mai multă personalitate noaptea.
Și în spate, Toyota Prius Prime este suficient de bine diferențiată de Prius-ul normal: s-a renunțat la stopurile verticale în favoarea unor blocuri optice orizontale, care sunt integrate mai armonios în hayonul realizat din CFRP (plastic ranforsat cu fibră de carbon); iar luneta hayonului este acum mai sofisticat profilată, pentru îmbunătățirea aerodinamicii (cX-ul este de numai 0,24). Toate modificările exteriorului au dus la creșterea lungimii totale cu 10 cm față de versiunea normală Prius.
Interiorul lui Toyota Prius Prime se diferențiază de al Prius-ului normal doar prin consola centrală altfel concepută. Sistemul multimedia cu display de 7 inch și aspect mai clasic, zona de comandă a climatizării automate și gurile de aerisire din partea superioară sunt înlocuite, la versiunea plug-in hibridă, de un touch-screen vertical, cu o diagonală generoasă de 11,6 inch (totuși, ”regele” în acest domeniu rămâne Tesla Model S, cu al său imens display de 17 inch).
Nu este singura modificare din interior: Toyota Prius Prime poate găzdui în spate doar doi pasageri (la fel ca Toyota Mirai, modelul cu propulsie fuel-cell pe hidrogen). Este un compromis dictat de adoptarea unei baterii mai mari decât în Prius-un normal.
Tehnologie Toyota Prius Prime
Dacă în versiunea strict hibridă, motorul electric este alimentat de o baterie de tip nichel – hidruri metalice, având o capacitate de 1,3 kWh, în cazul versiunii plug-in hibride vorbim de o baterie litiu-ion, cu o capacitate de 8,8 kWh. Aceasta poate fi încărcată și de la o sursă de curent externă, astfel că timpul de încărcare este de circa 2,3 ore dacă se folosește o priză obișnuită de 230V.
Cu bateria complet încărcată, autonomia maximă teoretică în regim strict electric se cifrează la 50 km – dublu față de cât oferea precedenta generație Toyota Prius Plug-in Hybrid. În regim hibrid combinat, Prius Prime anunță un consum mediu de carburant de numai 1,4 litri/100 km, iar gradul de poluare e anunțat ca fiind de numai 32 g/km de emisii CO2. Totuși, trebuie ținut seama că aceste valori sunt obținute în condiții ideale și când bateria este complet încărcată.
O premieră interesantă pe care o oferă Toyota Prius Prime este reprezentată de folosirea pentru prima dată pe o mașină de mare serie a unei pompe de căldură cu injecție de gaz. Astfel, funcționarea aerului condiționat nu mai necesită pornirea motorului termic. De asemenea, senzorii sistemului de climatizare S-FLOW monitorizează prezența ocupanților pe cele patru locuri și minimizează fluxul de aer în zonele scaunelor goale.
Mai multe detalii despre Toyota Prius Plug-in, precum și prețul acestei versiuni plug-in hibrid, vor fi făcute publice spre finalul lui 2016, când noul model urmează să debuteze și pe piața europeană. Unde domeniul mașinilor cu propulsie plug-in hibridă începe, încet, să se aglomereze.
Ce părere aveți voi și prietenii voștri: ar avea succes la noi noua Toyota Prius Prime?