0
(0)

Ne-am obișnuit cu dronele care zboară, deci ar putea părea ciudat acest vehicul robotizat cu șenile, realizat de firma estoniană Milrem, specializată în soluții pentru aplicațiile militare. Denumit THeMIS (de la ”Tracked Hybrid Modular Infantry System” – adică sistem modular hibrid teleghidat pentru infanterie), ”tănculețul” de față este lăudat ca fiind prima propunere de acest gen.

milrem-themis-drona-senile---stiinta-tehnica-2
Milrem THeMIS este o dronă șenilată concepută în principal pentru aplicații militare

Deși este considerat o platformă multioperațională, capabilă să asiste și chiar să înlocuiască soldații în teren, THeMIS devine foarte interesant și din perspectiva civililor. În primul rând pentru misiunile de salvare și transportul de echipament greu, deoarece datele sale tehnice promit destul de multe.

Sistemul de propulsie este hibrid, combinând un motor diesel și unul electric, iar bateria asigură și autonomie în regim strict electric pe distanțe scurte, timpul maxim de funcționare până la următoarea reîncărare cifrându-se la 8 ore.

milrem-themis-drona-senile---stiinta-tehnica-4
Milrem THeMIS are caracteristici tehnice foarte interesante, care îl fac potrivit și pentru utilizare civilă

Masa proprie de 700 kg și gabaritul compact (lungime de 2,5 metri și lățime de 2,0 metri) fac vehiculul facil de transportat. Iar sarcina utilă de 700 kg permite încărcarea multor dispozitive și ”bagaje”, ba chiar și echiparea vehiculului cu tehnică militară (de exemplu mitraliere sau tunuri ușoare).

THeMIS poate atinge o viteză maximă de 50 km/h, fiind controlat de la distanță. Dar, în funcție de senzorii și software-ul pentru care se optează, vehiculul poate funcționa și în regim autonom. Iar sistemul de rulare cu șenile e gândit pentru a putea face față oricărui tip de teren.

milrem-themis-drona-senile---stiinta-tehnica-4
O astfel de dronă cu șenile poate fi foarte utilă și în expediții, fie pe Pământ, fie pe alte planete

Conform celor de la Milrem, vehiculele fără operatori umani urmează să joace un rol din ce în ce mai important în domeniul militar, fiind de așteptat ca în următorii 10 ani astfel de sisteme să fie din ce în ce mai prezente pe teatrele de război din lume.

Sperăm, totuși, că astfel de vehicule, precum THeMIS, vor fi folosite în misiuni pașnice sau fără legătură cu războaiele. Dacă ne gândim mai bine, ar putea fi mult mai utile în diverse expediții și, de ce nu, chiar și în explorarea spațială, pe Lună sau pe Marte.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here