0
(0)

O echipă de arheologi marini de la institutul britanic Blue Water Recoveries a anunțat descoperirea unei nave emblematice pentru epoca de pionierat a explorărilor, o navă care a făcut parte din flota navigatorului portughez Vasco da Gama. Aceasta s-a scufundat în largul coastei de sud a Omanului acum peste 500 de ani, după ce flota lui da Gama a fost surprinsă de un uragan.

Vasco da Gama a fost primul european care a ajuns în Asia pe o rută marină, deschizând porțile unei dominații portugheze asupra comerțului cu mirodenii. De asemenea, da Gama a instituit o adevărată politică de teroare asupra orașelor de coastă din Oceanul Indian, prădând vasele musulmane și ucigând sute de oameni nevinovați.

Un astfel de episod s-a petrecut în cea de a doua sa călătorie în India (1502-1503), expediție în care unchilor săi, Vicente și Bras Sodre, li s-a încredințat comanda unui corp de cinci nave. Misiunea acestora era de a oferi protecție militară navelor de comerț portugheze și, de asemenea, să distrugă orice navă musulmană le-ar fi ieșit în cale. Cei doi au preferat însă să pornească o campanie de piraterie de o violență rar întâlnită, păstrând pentru ei înșiși toată prada. După distrugerea a cinci nave arabe, frații Sodre s-au retras în golful Al-Hallaniyah, situat la 45 de kilometri de coasta sudică a Omanului de azi, pentru a repara navele avariate.

Avertizați de pescarii locali că o furtună este pe cale să lovească golful cu pricina, Vicente și Bras Sobre au refuzat să se adăpostească, bazându-se pe faptul că ancorele masive de fier vor ține navele în siguranță. Nava condusă de Bras Sodre, Sao Pedro, a scăpat cu greu din uraganul extrem de violent, însă, Esmeralda, vasul condus de Vicente Sodre, a fost purtat și scufundată în ape adânci, ucigându-l pe căpitan împreună cu toți membrii echipajului.

Printre artefactele recuperate de arheologi, pe lângă zecile de ghiulele, de piese de ceramică sau cercuri metalice de la butoaie, se numără mai multe monede de aur. Dintre aceste, o anume monedă (indio) le-a semnalat specialiștilor că epava ar putea fi chiar nava pierdută Esmeralda. Monedele indio au fost bătute de regele portughez Manuel I, odată cu întoarcerea lui Vasco da Gama din prima sa expediție în India. Până în prezent, o singură monedă indio se păstrase, aceasta fiind expusă la Muzeul Național de Istorie din Brazilia. Astfel, valoarea unui atare exponat este una inestimabilă. De asemenea, o inscripție de un clopot (498, dar cel mai probabil era 1498) indică anul în care acesta a fost construit. Fapt ce corespunde cu plecare din 1502 a corpului de nave condus de frații Sodre.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?