0
(0)

Toyota Prius Prime este numele versiunii hibride plug-in a celei mai cunoscute mașini hibride din lume. După debutul de la Frankfurt 2015 al celei de-a patra generații a modelului hibrid Toyota Prius, iată că varianta plug-in hibrid își face apariția în mod oficial cu ocazia Salonului Auto de la New York, aducând un indicativ nou (Prime), un aspect modificat și o tehnologie care îi asigură o autonomie maximă în regim electric de 50 km.

Design Toyota Prius Prime

În ceea ce privește designul, partea frontală a fost cel mai serios modificată: farurile au o formă mai convențională, dar și ceva mai high-tech decât în cazul Prius-ului normal; partea centrală neagră a spoilerului îi conferă un aer mai sobru versiunii plug-in hibrid; iar luminile de poziție plasate pe verticală, în laterale, fac mașina mai agresivă și îi conferă mai multă personalitate noaptea.

toyota-prius-prime-plug-in-hibrid---stiinta-tehnica-101

Și în spate, Toyota Prius Prime este suficient de bine diferențiată de Prius-ul normal: s-a renunțat la stopurile verticale în favoarea unor blocuri optice orizontale, care sunt integrate mai armonios în hayonul realizat din CFRP (plastic ranforsat cu fibră de carbon); iar luneta hayonului este acum mai sofisticat profilată, pentru îmbunătățirea aerodinamicii (cX-ul este de numai 0,24). Toate modificările exteriorului au dus la creșterea lungimii totale cu 10 cm față de versiunea normală Prius.

toyota-prius-prime-plug-in-hibrid---stiinta-tehnica-102

Interiorul lui Toyota Prius Prime se diferențiază de al Prius-ului normal doar prin consola centrală altfel concepută. Sistemul multimedia cu display de 7 inch și aspect mai clasic, zona de comandă a climatizării automate și gurile de aerisire din partea superioară sunt înlocuite, la versiunea plug-in hibridă, de un touch-screen vertical, cu o diagonală generoasă de 11,6 inch (totuși, ”regele” în acest domeniu rămâne Tesla Model S, cu al său imens display de 17 inch).

toyota-prius-prime-plug-in-hibrid---stiinta-tehnica-103

Nu este singura modificare din interior: Toyota Prius Prime poate găzdui în spate doar doi pasageri (la fel ca Toyota Mirai, modelul cu propulsie fuel-cell pe hidrogen). Este un compromis dictat de adoptarea unei baterii mai mari decât în Prius-un normal.

Tehnologie Toyota Prius Prime

Dacă în versiunea strict hibridă, motorul electric este alimentat de o baterie de tip nichel – hidruri metalice, având o capacitate de 1,3 kWh, în cazul versiunii plug-in hibride vorbim de o baterie litiu-ion, cu o capacitate de 8,8 kWh. Aceasta poate fi încărcată și de la o sursă de curent externă, astfel că timpul de încărcare este de circa 2,3 ore dacă se folosește o priză obișnuită de 230V.

toyota-prius-prime-plug-in-hibrid---stiinta-tehnica-104

Cu bateria complet încărcată, autonomia maximă teoretică în regim strict electric se cifrează la 50 km – dublu față de cât oferea precedenta generație Toyota Prius Plug-in Hybrid. În regim hibrid combinat, Prius Prime anunță un consum mediu de carburant de numai 1,4 litri/100 km, iar gradul de poluare e anunțat ca fiind de numai 32 g/km de emisii CO2. Totuși, trebuie ținut seama că aceste valori sunt obținute în condiții ideale și când bateria este complet încărcată.

toyota-prius-prime-plug-in-hibrid---stiinta-tehnica-105

O premieră interesantă pe care o oferă Toyota Prius Prime este reprezentată de folosirea pentru prima dată pe o mașină de mare serie a unei pompe de căldură cu injecție de gaz. Astfel, funcționarea aerului condiționat nu mai necesită pornirea motorului termic. De asemenea, senzorii sistemului de climatizare S-FLOW monitorizează prezența ocupanților pe cele patru locuri și minimizează fluxul de aer în zonele scaunelor goale.

toyota-prius-prime-plug-in-hibrid---stiinta-tehnica-106Mai multe detalii despre Toyota Prius Plug-in, precum și prețul acestei versiuni plug-in hibrid, vor fi făcute publice spre finalul lui 2016, când noul model urmează să debuteze și pe piața europeană. Unde domeniul mașinilor cu propulsie plug-in hibridă începe, încet, să se aglomereze.

Ce părere aveți voi și prietenii voștri: ar avea succes la noi noua Toyota Prius Prime?

 

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?