5
(6)

În Olanda, inginerii au realizat un gazon sintetic capabil să folosească evaporarea apei pentru a răci mediul înconjurător. Unul dintre obiectivele acestei inovații este reducerea fenomenului insulelor de căldură urbane, aceste microclimate artificiale localizate care fac anumite zone ale orașelor mai puțin plăcut de locuit.

Fenomenul insulei de căldură urbană se manifestă noaptea și ziua prin temperaturi mai ridicate în zonele urbane comparativ cu zonele rurale din jur. Printre multiplele cauze, se regăsește betonarea spațiilor publice și configurația orașelor în sine, care reduc în mod notabil răcirea prin vânt și evapotranspirație. La asta se adaugă și sursele antropice de emisii de căldură și evacuări de aer cald, în special datorită sistemelor de încălzire/aer condiționat, traficului rutier sau chiar iluminatului public. Pentru a contracara acest fenomen, hidrologii au lucrat la un gazon artificial cu auto-răcire, o inovație descrisă într-un articol publicat în jurnalul Frontiers in Sustainable Cities. Cercetătorii de la KWR Water Research Institute (Olanda) au explicat că gazonul lor funcționează ca un aer condiționat adiabatic. . Cu alte cuvinte, folosește evaporarea apei pentru a răci atmosfera din mediul său imediat.

Dar cum este posibil acest lucru? Să ne amintim mai întâi că gazonul artificial convențional nu joacă niciun rol în infiltrarea apei de ploaie și mențin astfel o temperatură ridicată la nivelul solului. Cu toate acestea, gazonul cercetătorilor olandezi generează efectul opus. Acesta din urmă are un tip de rezervor (sau mai degrabă un strat de bază) care permite stocarea apei pluviale (vezi diagrama de mai jos). Apoi, iarba își folosește lamele pentru a ridica vaporii de apă și a genera puțină prospețime.

„Noi demonstrăm că integrarea unui sistem de stocare a apei subterane și de irigare capilară în terenurile de gazon sintetic poate duce la temperaturi de suprafață semnificativ mai scăzute decât terenurile de gazon sintetic convenționale”, a spus Marjolein H. J. van Huijgevoort, autorul principal al studiului. Inovația presupune montarea prealabilă a unui rezervor subteran de apă, deasupra căruia se va amplasa gazonul. Astfel, costul este de două ori mai mare decât cel al unui gazon sintetic convențional. Cu toate acestea, reducerea fenomenului de insulă de căldură urbană ar putea face posibilă renunțarea la utilizarea sistemelor de răcire a aerului ambiental, în special în parcuri și stadioane. În plus, conceptul poate fi de interes și în gestionarea circulară a apei pluviale pentru a reduce riscul de inundații în orașe.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 6

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?