0
(0)

T-Rex avea brațe ridicol de mici, unele a căror funcție a rămas un mister pentru paleontologi. Însă se pare că aceasta era moda în Cretacic pentru cei mai mulți dintre dinozaurii carnivori. O dovedește o specie nou descoperită, una care nu se înrudește nici pe departe cu faimosul T-Rex.

Gualicho Shinyae, așa cum a fost botezată specia nou descoperită în Patagonia, este o specie de teropod (dinozaur biped, carnivor, posibil acoperit cu pene, așa cum era și T-Rex). Însă cele două specii provin din două ramuri evolutive complet diferite, ceea ce înseamnă că evoluția brațelor lor minuscule a urmat un curs independent, mai degrabă decât să fi reprezentat o trăsătură a unui strămoș comun.

Noul dinozaur era unul de mărime medie. În ciuda faptului că scheletul este incomplet, specialiștii au estimat că avea aceeași statură și greutate cu a unui urs polar din zilele noastre. Ceea ce este bizar la acest exemplar este faptul că nu se aseamănă cu niciuna dintre speciile apropiate geografic. Mai degrabă, Gualicho se aseamănă cu Deltadromeus, o specie de dinozaur carnivor descoperită în Africa.

În ciuda dimensiunilor sale, Gualicho nu avea brațele mai mari decât ale unui copil și, la fel ca la T-Rex, acestea nu prezentau decât două degete. Este cert că această nouă dovadă nu poate explica evoluția bizară a brațelor acestor carnivore preistorice, însă este cert (și asta reprezintă o premieră științifică) că această trăsătură a evoluat independent la mai multe specii.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?