0
(0)

Complexul vulcanic Colli Albani situat la circa 30 de kilometri de centrul Romei, dă semne de viață după ce a fost stins pentru aproape 36.000 de ani. Dar nu trebuie să vă faceți griji. Vulcanul nu va erupe, conform specialiștilor, decât peste cel puțin un mileniu.

Conform datelor oferite de Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie din Roma, prin reprezentantul acestei instituții, Fabrizio Marra, complexul vulcanic Colli Albani a erupt pentru ultima dată acum 36.000 de ani. De atunci și până în prezent, nivelul solului s-a ridicat cu circa 50 de centimetri, semn cert că magma se adună sub fostul vulcan.

Acesta a dat deja primele semne de „trezire”, mai precis o serie de cutremure în jurul Romei, cutremure care s-au petrecut în intervalul 1991-1995. Un alt semn a apărut în anul 2013, atunci când pe o stradă din apropierea aeroportului Fiumicino a avut loc o erupție de gaze toxice.

Vulcanologii italieni susțin că vulcanul Colli Albani are un ciclu de 31.000 de ani, ceea ce înseamnă că timpul său a cam trecut. Însă aceștia țin să liniștească populația. Datele strânse până acum indică faptul că vulcanul nu are suficientă presiune pentru o erupție explozivă pentru cel puțin 1.000 de ani. Chiar și așa, vor exista suficiente semne pentru a anunța și, eventual, evacua populația din zonă.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?