0
(0)

Materialele cu memorie nu sunt ceva nou, dar de cele mai multe ori este nevoie de condiții deosebite pentru a se declanșa procesul de revenire la forma inițială. Totuși, o echipă de cercetători de la Universitatea Rochester, condusă de profesorul de inginerie chimică Mitch Anthmatten, a creat un material care revine la forma inițială doar sub acțiunea căldurii corpului uman.

Materialul este un tip de polimer care poate fi programat să își mențină temporar o formă până în momentul în care căldura îl determină să revină la cea inițială. „Reglarea temperaturii este doar o parte a poveștii. Noi am creat aceste materiale pentru a stoca, de asemenea, cantități mari de energie elastică, pentru ca acestea să execute și acțiuni mecanice în timpul revenirii la forma inițială”, a declarat Anthmatten.

Polimerul cu memorie poate astfel să ridice un obiect cu greutatea de 1.000 de ori mai mare decât cea proprie. De pildă, o fâșie de polimer cu dimensiunile unui șiret cu masa de un gram ar putea ridica un litru de suc. Anthamatten spune că noul polimer ar putea avea o mulțime de aplicații în medicină precum suturi, piele artificială sau alte obiecte care își iau forma automat.

(Credit foto: Universitatea Rochester / J. Adam Fenster)

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here