Asemenea unei sculpturi care prinde viață, un nou tip de robot își construiește propriile părți de „trup” folosind spumă pulverizabilă. Într-o zi, o astfel de tehnologie ar putea fi de un real folos în situațiile în care nu se cunoaște dinainte cu exactitate tipul de robot necesar unei misiuni, așa cum sunt cazurile de explorare spațială sau de recunoaștere.
Creat de Shai Revzen și de colegii de la Universitatea din Pennsylvania, Foambot (sau „Robotul-Spumă) constră dintr-o platformă principală cu roți și câteva module individuale de tip articulație capabile să flexeze. Platforma-mamă dispune de o rezervă de agenți chimici și de o duză de pulverizare; amestecați și în contact cu aerul, agenții alcătuiesc un soi de spumă uretanică, expandabilă.
Întâi, platforma controlată prin telecomandă poziționează modulele-articulații într-o anumită formă, după care pulverizează spuma între ele pentru a le conecta în poziția dorită. Ulterior, un software analizează orientarea articulațiilor alimentate electric și stabilește o schemă de coordonare pentru a anima coerent robotul rezultat.
Potrivit lui Revzen, sistemul va fi necesar în situațiile în care roboții vor trebui să navigheze dincolo de obstacole neprevăzute. Un trup asemănător unui șarpe, de exemplu, ar putea fi mai potrivit să se târască printre pietre, în timp ce un patruped s-ar putea descurca mai bine la traversarea unui teren deschis. Cum Foambot poate reveni la platforma-mamă pentru a fi modificat, el va putea fi folosit pentru o multitudine de sarcini.