Am aflat cu toții până acum despre febra așa-numitelor „quadrocoptere”, mici aeronave zburătoare telecomandate, care câștigă portanță și se deplasează cu ajutorul a patru elice dispuse după forma unui patrulater.
Ei bine, dezvoltatorul german de aeronave E-Volo a înumulțit numărul elicelor la 16 (dimpreună cu numărul motoarelor) și a construit un aparat de zbor mai voluminos numit \”multicopter\”, pe care l-a angajat într-un zbor pilotat de la bord, o premieră internațională după câte se pare.
Zborul experimental întreprins la o bază de decolare din sud-vestul Germaniei a durat un minut și jumătate, iar inginerul Thomas Senkel a pilotat aeronava dintr-un scaun montat în centrul acesteia, folosind o unitate de control wireless – ca un fel de telecomandă, sau joystick. Zborul în sine a constat mai ales în manevrarea \”multicopterului\” pe deasupra unei zone restrânse și la o mică altitudine.
Potrivit E-Volo, multicopterul său este mai simplu ca proces de asamblare și mecanică decât un elicopter, dar și mai sigur – se pare că poate ateriza chiar și dacă patru dintre motoarele sale cedează, iar elicele sale au de suportat o greutate mult mai mică.
Sisteme de calcul integrate în aparat operează viteza de rotire a elicelor acestuia, dictând orientarea față de sol, altitudinea și direcția de deplasare a aparatului. Durata de zbor estimată variază între 10 și 30 de minute, în funcție de încărcătură și de capacitatea bateriei.
Echipa E-volo lucrează și la o versiune comercială a multicopterului manevrat, despre care speră să fie accesibilă spre vânzare la un preț rezonabil în următorii câțiva ani. De asemenea, se pare că o posibilitate de producție este și un model hibrid, jumătate electric-jumătate pe bază de combustibil, ce ar putea avea o autonomie de zbor extinsă la cel puțin o oră.
Sursa