0
(0)

În data de 26 septembrie 2017, la Tarbres (Franța), a avut loc un eveniment istoric pentru întreaga comunitate aeronautică internațională: BLADE a efectuat primul său zbor, devenind singurul demonstrator operațional de acest gen din lume, dar și primul avion „mare” proiectat pentru curgere laminară.

BLADE reprezintă o nouă generație de aeronave de transport. Acesta este cel mai important demonstrator tehnologic lansat de Airbus în ultimii 15 ani și este rezultatul Clean Sky – cel mai important Parteneriat Public Privat între Comisia Europeană și industria aeronautică din UE, ca program de cercetare-dezvoltare lansat inițial în cadrul FP7 și continuat în H2020. Valoarea proiectului a fost la nivelul a 2 miliarde de Euro, din care 500 milioane de Euro pentru SFWA – Smart Fixed Wing Aircraft (ce include BLADE).

INCAS și ROMAERO sunt singurele companii din Europa de Sud-Est care au participat alături de entitățile Airbus în acest mega proiect. Aceasta este cea mai importantă participare a României într-un program de cercetare UE, atât ca finanțare, cât și ca impact la nivel industrial.

Suntem foarte mândri că numele INCAS și ROMAERO apare pe aeronava BLADE! Acest lucru demonstrează faptul că toate eforturile depuse de noi în toți acești ani sunt recunoscute astăzi și că România joacă un rol foarte important în Comunitatea Aeronautică Mondială”, declară Cătălin NAE, Director General INCAS

Participarea României în Clean Sky, susținută de Ministerul Cercetării și Inovării, reprezintă cea mai bună promovare pentru capabilităţile de cercetare şi dezvoltare tehnologică din România în domeniul aerospațial. Acest succes dobândit prin participarea în JTI Clean Sky – SFWA și al demonstratorului BLADE a pus și bazele participării INCAS și ROMAERO în cadrul CleanSky 2, continuarea JTI Clean Sky în cadrul H2020 până în prezent.

Consorțiul românesc participă la dezvoltarea unui nou concept avansat pentru elicopterul de mare viteză de tip compound – RACER, dezvoltat în coordonarea Airbus Helicopters. RACER este noua vedetă așteptată în 2022, care cu siguranță va intra în istorie la fel ca BLADE.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?