0
(0)

Centralele nucleare sunt amplasate în apropierea surselor de apă, apă care este folosită pentru răcirea deșeurilor radioactive. De aceea, apa contaminată cu material radioactiv este adesea una dintre problemele cele mai grave pe care le ridică aproape orice dezastru nuclear.

 

Cercetătorii Universității Tehnologice din Queensland (QUT), Australia, au dezvoltat acum ceea ce ei consideră primul absorbant inteligent din lume capabil să înlăture substanțele radioactive din cantități mari de apă contaminată, oferind în schimb apă curată și deșeuri concentrate care pot fi stocate mai eficient.

Noul absorbant, creat de o echipă de cercetare a QUT, condusă de profesorul Huai-Yong Zhu, în colabolrare cu Organizația Australiană pentru Știință și Tehnologie Nucleară (ANSTO) și cu Universitatea din Pennsylvania, folosește o tehnologie pe bază de nanotuburi și nanofibre titanate (sare de acid titanic). Deosebit de metodele de curățare tradiționale, noul material este capabil să izoleze eficient materialul radioactiv periculos din apa contaminată, iar absorbanții astfel folosiți pot fi apoi înlăturați în siguranță fără riscul unor scurgeri.

Atunci când apa contaminată este circulată prin finele nanotuburi și nanofibre, ionii de Cesiu radioactiv (Cs+) sunt capturați printr-o transformare structurală. Apoi, prin adăugarea unor nanocristale din oxid de argint, nanostructurile devin capabile să captureze și să imobilizeze oxizii de iod radioactiv (I-), prezent în scurgerile cauzate de dezastrele nucleare.

Un gram de nanofibre poate purifica efectiv cel puțin o tonă de apă poluată. Acest lucru salvează cantități uriașe de apă periculoasă care trebuie stocată undeva și previne și riscul scurgerii în sol a produselor contaminate. Australia este unul dintre cei mai mari producători de bioxid de titan, care reprezintă materia primă folosită pentru fabricarea absorbanților din nanofibre și nanotuburi de titanat. Acum, cunoscând metoda producerii absorbanților, dispunem de tehnologia necesară curățării întregii lumi”, a declarat profesorul Zhu.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here