Anul acesta, oamenii de știință ai Universității Bar-Ilan din Israel vor folosi nanoboții pe bază de ADN pe care i-au construit pentru a încerca să salveze viața unui pacient bolnav de leucemie aflat în stare critică, în cadrul unui test medical cu subiect uman ale cărui rezultate s-ar putea dovedi extraordinare.
Nanoboții cu pricina sunt special proiectați să vâneze și să distrugă celulele canceroase, ignorându-le complet pe cele sănătoase. Până acum, tehnologia a fost testată doar pe culturi celulare și în cadrul experimentelor pe animale.
Dispozitivele cu pricina sunt modelate după sistemul natural de apărare al corpurilor noastre: asemenea leucocitelor, nanoboții patrulează circuitul sangvin în căutarea elementelor nocive, spre a le neutraliza. Pentru că sunt creați din ADN, care este biocompatibil și biodegradabil, roboții microscopici nu declanșează niciun răspuns ostil din partea sistemului imunitar.
Nanoboții au fost asamblați în forma unor tuburi hexagonale, unite la jumătate cu un fel de balama. Atunci când un astfel de dispozitiv își identifică celula țintă pe baza proteinelor de la suprafața acesteia, tubul se deschide de la articulație precum o clemă (ca în imagine) pentru a lansa o încărcătură minusculă dar letală de medicament sau nanoparticule. Aceste molecule pot forța cancerul să se autodistrugă.
Atunci când, în cadrul unui experiment de laborator, cercetătorii au eliberat acești nanoboți într-un amestec de celule umane canceroase și celule umane sănătoase, jumătate dintre cele bolnave au fost distruse în termen de trei zile. Nici măcar o singură celulă sănătoasă nu a fost „rănită” în cadrul acestui proces.
Acum un an, o versiune îmbunătățită a nanoboților din ADN a fost creată și injectată unor gândaci vii. Noii nanoboți au fost etichetați cu markeri fluorescenți, astfel încât cercetătorii să îi poată urmări, demonstrându-se acuratețea cu care livrează și administrează medicamentele. Dispozitivele pot identifica în prezent 12 tipuri diferite de celule umane, de la tumori solide și până la leucocitele modificate asociate cu leucemia.
Pacientului selectat pentru testul de anul acesta i s-au mai dat doar câteva luni de trăit. Echipa de specialiști se așteaptă să îi poată vindeca cancerul în numai o lună de zile.
Sursa foto: 2012 Science / Campbell Strong, Shawn Douglas, & Gaël McGill