0
(0)

Potrivit unui studiu publicat recent în Nature Geoscience, apa marină cu temperatură ridicată s-ar putea infiltra pe sub ghețarul care formează partea de est a Antarcticii, topindu-l pe dedesubt. Dacă acest fenomen s-ar petrece, topirea barierei de gheață ar provoca o creștere cu peste 3 metri a nivelului mărilor și oceanelor.

 

În mod tradițional, climatologii și geologii își exprimă îngrijorarea cu privirea la topirea barierei de gheață a zonei vestice a Antarcticii, predispusă în mod special acestui fenomen. Se pare că procesul aici este ireversibil, iar topirea ca provoca în mod cert o ridicare cu 3 metri a nivelului oceanului planetar pe parcursul următoarelor secole.

Noul studiu, aplecat asupra ghețarului Totten, din estul Antarcticii, a condus la descoperirea a două „șleauri” sau văi pe sub bariera de gheață – regiuni unde fundul mării se curbează în jos, permițând accesul unei mai mari cantități de apă pe sub gheața plutitoare. Aceste cavități sau văi submarine, sugerează cercetătorii, ar putea explica retragerea ghețarului, prin aceea că ele permit strecurarea apelor mai calde de la adâncimi pe sub banchiză, accelerându-i topirea. Este vorba doar despre estimări, dar acestea se pot dovedi eronate atât în sens pozitiv, cât și în sens negativ.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here