0
(0)

Potrivit Institutului Național de Medicină din SUA, 100 de milioane de americai, adică aproximativ una din trei persoane, suferă de durere cronică. Este o problemă care necesită studiu riguros, dar cum se poate cerceta obiectiv o problemă medicală atât de subiectivă, așa cum este durerea?

 

Una dintre problemele Medicinei este aceea că studiile se bazează de multe ori pe aprecierea participanților vis-à-vis de afecțiunile pe care le au. Într-o cercetare concentrată asupra durerii, spre exemplu, subiecții vor trebui să catalogheze pe o scară modul în care o percep. Iar acest feed-back o să varieze nu doar în funcție de intensitatea reală a durerii, cât și sub influența unor criterii precum istoricul personal, vârsta, curajul și chiar mediul cultural de proveniență.

Dar, de acum, cercetătorii par a dispune de o metodă obiectivă prin care să măsoare nivelurile durerii umane: studierea directă a creierului pentru o catalogare fiziologică. Astfel, potrivit doctorului Sean Mackey, lider al cercetării, alături de metoda clasică a chestionării subiecților, se va aplica și tehnica neuroimagisticii, mai ales în cazul persoanelor foarte tinere și foarte vârstnice, incapabile să perceapă corect nivelurile durerii.

\"(w540)

Mackey și echipa sa de cercetători au ales opt participanți cărora le-au aplicat o sondă fierbinte pe brațe, în timp ce activitatea lor cerebrală era monitorizată. Un computer a dezvoltat astfel un algoritm al durerii, pe baza aspectului semnalelor transmise de creier atunci când subiecții experimentau stimulul dureros.

Apoi, pe baza acestui algoritm, computerul a avut de determinat dacă vreun fel de durere era resimțit de un nou set de subiecți cărora li s-au aplicat, sau nu, stimuli dureroși. Sistemul a evaluat corect 81% dintre situații, un număr impresionant pentru prima versiune a dispozitivului. În imaginea care ilustrează materialul se pot observa regiunile cerebrale care par să reflecte durerea percepută de o persoană.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here