0
(0)

O echipă de cercetători de la MIT condusă de Joel Voldman a proiectat o sondă neuronală unică, ce poate fi atașată direct pe lanțul nervos ventral (LNV), care, alături de creier, formează sistemul central nervos la insecte.

 

Realizarea cu pricina vine în sprijinul proiectului DARPA de a crea interfețe mașinărie-insectă prin implantarea unor electrozi care să stimuleze creierele sau muchii aripilor unor insecte, atât cu scopul de a le înțelege zborul, cât și pentru a le folosi ca spioni.

Atașat de sonda savanților este un stimulator wireless, dotat cu un receptor radio, cu o baterie și cu un dispozitiv de generare a unor impulsuri electrice. Echipa a implantat întreg angrenajul în abdomenul unei molii de tutun (Manduca sexta). Cum acesta cântărește numai o jumătate de gram, insecta cu anvergura aripilor cât lățimea unei palme de adult îl poate transporta cu ușurință.

Tehnologia funcționează prin stimularea uneia sau celeilalte din lateralele LNV, iar amplitudinea virajelor impregnate zborului insectei este determinată de intensitatea curentului aplicat, care variază între 1 și 10 microamperi.

Dincolo de aplicațiile evidente, și anume folosirea insectelor pentru a transporta echipamente de supraveghere și spionaj și înțelegerea zborului acestora, noua tehnică se poate dovedi utilă în stimularea nervoasă a unor pacienți pentru a-i ajuta să își recapete mobilitatea în urma atacurilor cerebrale.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here