0
(0)

Una dintre obsesiile proiectanților de avioane este legată de reducerea permanentă a greutății aeronavelor. Reducerea greutății duce la scăderea consumului de combustibil și, implicit, a costurilor de exploatare. Cercetătorii de la ESA (Agentța Spațială Europeană) au pus la punct o tehnologie cu ajutorul căreia se poate reduce greutatea motoarelor de aviație.

 

De mai multă vreme este studiat un superaliaj, compus din aluminiu și titan, care își păstrează caracteristicile mecanice până la temperaturi de 800 grade Celsius, ceea ce îl face extrem de interesant pentru utilizarea sa în motoarele de aviație. Până în prezent acest aliaj era realizat în condiții de laborator, dar prelucrarea sa, pentru a obține componente aeronautice, era extrem de dificilă. Inginerii de la ESA, în cadrul proiectului Impress, au încercat să găsească soluții pentru această problemă.

Ei au ”umblat” la unul dintre factorii care ar fi putut contribui la obținerea de rezultate aplicabile industrial. Este vorba despre… gravitație. Mai întâi ei au plasat eșantioane de aliaj la bordul unor rachete-sondă, care au fost lansate din Kiruna, Suedia. Pe timpul celor șase minute de cădere liberă (timp în care era simulată absența gravitației) eșantioanele erau încălzite până la 700 grade Celsius, după care procesul de răcire era monitorizat cu ajutorul razelor X . Analizând rezulatele, cercetătorii au înțeles că trebuie mers în direcția contrară, adică să simuleze o gravitație sporită.

Pentru aceasta ei s-au folosit de o centrifugă specializată a ESTEC, Olanda, cu ajutorul căreia se putea obține o suprasarcină de 20 g. Folosind această centrifugă, cercetătorii au putut să toarne în matrițe piese cu forme foarte complicate, obținându-se precizia impusă de utilizarea lor în cadrul motoarelor de aviație. De îndată ce această tehnologie va trece către utilizarea industrială, se vor obține componente de motor (în special pale de turbină) cu 45 % mai ușoare decât în prezent. Desigur, pe măsură ce tehnologia se va extinde, este de sperat că și alte industrii vor beneficia de avantajele aliajelor titan-aluminiu.

Sursa: ESA

Notă: Deja firma General Electric utilizează deja pale fabricate din aliaj titan-aluminiu, pentru etajul de joasă presiune al turbinei motorului GEnx, aflat în stadiul de dezvoltare. Deocamdată nu am reușit să aflăm ce tehnologie de fabricare este folosită.

 

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here