Astronomii de la o universitate britanică au reușit să realizeze o hartă tridimesională a Universului, pe care sunt evidențiate (în culori) toate structurile vizibile până la 380 milioane de ani lumină de Terra.
Harta tridimensională, care acoperă 95% din cer și conține și 45.000 de galaxii apropiate, a fost prezentată în cadrul celui de-al 218-lea congres al American Astronomical Society, desfășurat la Harvard-Smithsonian Centre for Astrophysics din Cambridge. „Cred că ea răspunde dorinței noastre de a înțelege care este locul nostru în univers”, a comentat Karen Masters, unul dintre curatorii hărții.
În demersul lor, oamenii de știință s-au servit de datele furnizate de „Two-Micron All Sky Survey Redshift Survey”. Studiul, care a durat zece ani, a avut obiectivul de a sonda cerul pe timp de noapte în integralitatea lui, prin intermediul unor raze de lumină apropiate de infraroșii. Lumina de acest tip are o lungime de undă superioară celei vizibile ochiului uman, dar este capabilă să penetreze norii opaci care înconjoară de obicei galaxiile, permițându-le cercetătorilor de la Universitatea Portsmouth să „bată” până aproape de discul galactic al Căii Lactee (discul galactic este regiunea unde se concentrează majoritatea stelelor și gazelor unei galaxii în spirală, cum este a noastră).
Așa-numitul „ redshift” (sau deplasarea către roșu) este fenomenul care face ca frecvența luminii observate să fie mai joasă decât frecvența luminii în momentul în care a fost emisă. Acest lucru se întâmplă atunci când sursa luminoasă se află în mișcare, îndepărtându-se sau apropiindu-se de observator.
Potrivit interpretării cosmologice standard, galaxiile se îndepărtează unele de altele și, la modul general, universul se află într-o fază de expansiune începută cu Big Bang-ul. Astfel, prin măsurarea redshift-ului oricărui corp, și în consecință a vitezei lui, astronomii sunt în măsură să deducă distanța la care se află.
Sursa: Corriere della Sera