0
(0)

 

Producătorul de hard-disk-uri Seagate a anunţat că, graţie unei noi tehnologii, a reuşit să obţină o densitate de 1 terabit pe inch2 de platan. Aceasta va rezulta în viitor în producţia de hard-uri de 3.5’’ cu capacităţi de până la 60TB, respectiv de 20TB pentru cele de 2.5’’.

 

Recordul obţinut de cei de la Seagate se datorează tehnologiei HAMR (heat-assisted magnetic recording), patentată de ei în urmă cu şase ani.

Pe scurt, tehnologia HAMR adaugă capului HDD un laser şi foloseşte lubrifierea prin nanotuburi pentru a permite capului de citire/scriere să se apropie mai mult de suprafaţa platanului.

Potrivit companiei californiene, capetele de scriere/redare ale HDD-urilor care vor folosi HAMR vor fi realizate dintr-un aliaj de fier-platină (în locul aliajului de cobalt-platină din prezent), material magnetic mai puternic.

Densitatea liniară a noii generaţii de HDD-uri va ajunge la 1TB/inch2, adică cu peste 50% în plus faţă de cele actuale. La densitatea contemporană de 620GB/inch2, capacitatea hard-urilor de 3.5 inch este limitată la maxim 3TB, iar cea a celor de 2.5 inch (care echipează laptop-urile) la 750GB.

Prima generaţie de HDD HAMR se pare că va beneficia de capacităţi de 6TB pentru cele de 3.5’’ şi de 2TB pentru cele de 2.5’’, dar până la sfârşitul prezentului deceniu, cei de la Seagate promit unităţi cu capacităţi de până la 60TB.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here