0
(0)

Cu un an în urmă, la CES 2016, producătorul german prezenta conceptul unui monovolum compact 100% electric, VW Budd-e (a cărui principală menire era aceea de a muta atenția de la scandalul „Dieselgate”, în care Grupul Volkswagen joacă rolul principal). În toamna lui 2016, la Salonul Auto de la Paris, VW a adus în fața publicului un nou concept 100% electric, VW I.D., cu același pachet tehnic al lui Budd-e, dar „îmbrăcat” sub forma unui hatchback.

vw-id-buzz-stiinta-tehnica-2Iată că la Consumer Electronic Show de la Las Vegas, precum și la Detroit Motorshow 2017, ambele evenimente având loc în ianuarie 2017, VW recidivează cu un nou concept 100% electric, împachetând aceeași tehnologie ca și cele două concepte menționate anterior. Noul concept VW I.D. Buzz se prezintă ca un van-microbuz al viitorului imediat, designul său amintind de celebrul VW Bus „Flower-power”, apărut încă de la jumătatea secolului 20.

vw-id-buzz-stiinta-tehnica-3Având o lungime de aproape 5 metri, VW I.D. Buzz poate transporta până la 8 pasageri, într-un habitaclu minimalist, dar care permite o modularitate excelentă prin diversele configurații ale scaunelor. Ca spațiu util, portbagajul oferă o capacitate de 660 de litri, la care se adaugă un mini-portbagaj sub capota față, de circa 200 de litri.

vw-id-buzz-stiinta-tehnica-4Comenzile diverselor sisteme se realizează de pe o imensă tabletă, plasată vertical lângă volan. Asta în timp ce volanul culisează în bord în modul de condus autonom („I.D. Pilot”), iar șoferul își poate roti scaunul chiar și la 180 de grade pentru a fi în contact cu ceilalți pasageri. Conceptul mai aduce în peisaj sistemul de realitate augmentată „AR Head-Up Display”, care proiectează pe parbriz informații diverse, de la harta sistemului de navigație până la mesaje de pe rețelele de socializare.

vw-id-buzz-stiinta-tehnica-5VW I.D. Buzz poate fi echipate cu două sisteme de propulsie, ambele 100% electrice. În primul caz avem un motor electric de 272 CP, plasat pe puntea spate și alimentat de la o baterie de 83 kWh, autonomia maximă cifrându-se la 450 km. În al doilea caz vorbim de două motoare electrice (câte unul pe fiecare punte), alimentate de la o baterie mai mare, cu o capacitate de 111 kWh, autonomia maximă ajungând până la 600 km. Încărcarea bateriilor se poate face și prin cablu, dar și prin inducție electromagnetică (wireless).

vw-id-buzz-stiinta-tehnica-6Când vom vedea o mașină de serie bazată pe conceptul VW I.D. Buzz? La fel ca în cazul celorlalte două concepte, producătorul este evaziv, cei interesați trebuind să aștepte cel puțin până în 2020. Să vedem ce alte concepte 100% electrice vor mai apărea în familia „VW I.D.” până atunci.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?