Înainte de Brexit, Marea Britanie anunța un lucru inedit: demararea unui program-pilot de „autostradă wireless”, care să permită alimentarea în mers, fără fir, a bateriilor vehiculelor electrice. Și în Coreea de Sud sau Japonia au fost demarate diverse astfel de proiecte, dedicate transportului în comun.

electroad-incarcare-wireless-stiinta-tehnica-3Iată că și start-up-ul israelian Electroad intră „în horă”, promițând o optimizare a tehnologiei. Conform fondatorului Oren Ezer, instalarea în asfalt a dispozitivelor și cablurilor necesare durează doar o jumătate de zi pentru un kilometru: după ce un utilaj special „decupează” un șanț de 8 cm adâncime, un al doilea utilaj montează „banda wireless” și astupă șanțul cu asfalt.

Pe marginea drumului sunt apoi montate invertoare smart, cu comunicare real-time la un centru general de comandă, dar și cu dispozitivele de mașini. Transmiterea wireless a curentului se poate face până la o înălțime de 24 cm, pretându-se și pentru SUV-uri. Totuși, start-up-ul se va concentra pentru început pe transportul public: un autobuz cu încărcare wireless poate beneficia de o baterie mult mai mică, mai ușoară și mai ieftină, deci vorbim de o eficiență mai bună.

Dacă testele se vor dovedi de succes, Electroad susține că tehnologia va putea fi aplicată facil și cu o recuperare rapidă a investiției și în domeniul taxiurilor sau vehiculelor de transport marfă, domenii unde reducerea poluării va fi cea mai consistentă. Deocamdată, așteptăm rezultatele testelor: