0
(0)

Greenpeace România și Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) au realizat, în data de 14 septembrie, o vizită la parcul eolian al EDP Renewables din Făcăeni, jud Ialomița.

La eveniment au participat jurnaliști, specialiști ai companiilor membre RWEA (CEZ, EDPR, Enel, Gestampren și Engie), reprezentanți ai societății civile, oameni preocupați de energia eoliană, precum și o parte din echipa Greenpeace România. Participanții au aflat date esențiale despre energia eoliană, având ocazia să observe în timp real cum se produce și să afle informații direct de la specialiști, alături de vizitarea turbinelor din parcul eolian.

Evenimentul își dorește să pună pe agenda publică beneficiile energiei alternative, într-un context în care, în România, tehnologiile tradiționale de producere a energiei sunt învechite, neperformante și necesită costuri uriașe pentru modernizare, iar derogările de la limitele de poluare sunt alarmante.

wind-greenpeace-rwea-stiinta-tehnica-1
Foto: Mihnea Ratte

Sutele de turbine eoliene moderne și eficiente instalate în România sunt un exemplu de producere a energiei din surse inepuizabile și curate, cum este mișcarea aerului – vântul. Ele reprezintă un pas din evoluția de neoprit a modului de a produce energia necesară desfășurării vieții oamenilor de la un mod poluant și nesustenabil pe termen lung spre un mod mai prietenos cu mediul și cu sănătatea noastră. În urma miliardelor de euro investiți în centrale electrice eoliene moderne, nu numai că în România există mii de noi locuri de muncă într-o industrie modernă, dar suntem și cu un pas mai aproape de a opri încălzirea globală,” declară Radu Voinescu, director de campanii, Greenpeace România.

Consensul științific cu privire la rolul gazelor cu efect de seră în creșterea globală a temperaturilor și necesitatea limitării creșterii temperaturii medii globale cu mult sub 2°C peste nivelurile preindustriale (fiind necesară continuarea eforturilor de limitare a creșterii temperaturii la 1,5°C pentru a reduce semnificativ riscurile și impactul schimbării de climă cu origine antropică) motivează industria energiei eoliene din România la o participare activă în realizarea tranziției energetice către un viitor al energiei ieftine și curate ce respectă principiile sustenabilității.

Astfel energia eoliană a reușit în puțini ani să devină un participant cheie pe piața de energie a României, capabil să modereze preţurile și să asigure siguranța alimentării cu energie electrică în condiții extreme de vreme, inclusiv în cazul apariției secetelor prelungite și a condițiilor grele de iarnă,” adaugă Adrian Borotea, Vicepreședinte al Consiliului Director al RWEA.

 

Despre Greenpeace
Greenpeace există pentru că Pământul are nevoie de o voce. Are nevoie de soluţii. Are nevoie de o schimbare. Are nevoie de acţiune. Greenpeace este o organizaţie internaţională independentă, prezentă în peste 50 de ţări din întreaga lume, care acţionează pentru a schimba atitudini şi comportamente, pentru a proteja şi conserva mediul înconjurător şi pentru a promova pacea. Din anul 2007, Greenpeace este prezentă şi în România. Pentru a-şi păstra independenţa, Greenpeace nu acceptă donaţii de la guverne sau companii, ci se bazează doar pe contribuţii de la persoane fizice.
Despre RWEA
Asociația Română pentru Energie Eoliană sau „RWEA” (Romanian Wind Energy Association) a fost înființată în 2008 în București și funcționează ca o organizație non-guvernamentală, în conformitate cu legea româna. Asociația este o entitate voluntară de participanți din industria energiei eoliene din România. Aceasta există pentru a promova rolul cuvenit al energiei eoliene în mixul energetic din România și, în consecință, pentru a promova o energie curată, sigură și eficientă pentru România.
Despre EDP Renewables
EDP Renewables (Euronext: EDPR) este lider global în sectorul energiei regenerabile şi al patrulea producător de energie eoliană la nivel global, prezent pe 12 pieţe (Belgia, Brazilia, Canada, Franţa, Italia, Mexic, Polonia, Portugalia, România, Spania, Marea Britanie şi SUA). Energias de Portugal S.A.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?