Ieri, în Statele Unite, s-a sărbătorit ziua „Norocosului Leif”. Nu multă lume ştie că Leif Erikson, explorator scandinav, a descoperit America cu aproape 500 de ani înaintea lui Columb, în jurul anului 1000.
Abia în anul 1837 Leif Erikson a devenit cât de cât cunoscut, când istoricul literar Carl Christian Rafn a publicat o lucrare despre explorările scandinavilor de la începutul mileniului. Chiar şi-aşa, au mai trecut 127 de ani până când Preşedintele american Lyndon B. Johnson a decretat ziua de 9 octombrie ca zi de celebrare anuală a exploratorului viking. Data de 9 octombrie nu are de fapt vreo legătură cu Leif Erikson, fiind data la care, în anul 1825, nava Restauration a ajuns la New York după o călătorie de trei luni, din Stavanger, Norvegia, cu 52 de pasageri la bord – drumul lui Restauration este consemnat ca prima emigrare organizată din Peninsula Scandinavă către S.U.A.
Leif Erikson (cca. 970-cca.1020) a fost fiul lui Erik cel Roşu, primul european care a pus piciorul şi s-a stabilit în Groenlanda, după exilul din Islanda. Leif s-a dorit a fi un mai mare explorator decât tatăl său, expediţiile sale fiind consemnate de câteva legende.
Potrivit acestor legende locale, Leif a auzit de la un negustor despre nişte pământuri situate la vest de Groenlanda şi astfel a pornit în căutarea lor.
Tot navigând înspre vest cu un echipaj de 35 de oameni, se pare că a acostat iniţial în partea sudică a Insulei Baffin, continuând apoi călătoria sa până pe coastele Labradorului (Canada).
Apoi, de pe o insulă pe care au numit-o Markland (Tărâmul Pădurilor), identificată ca fiind Insula Belle, dintre Labrador şi Newfoundland, vikingii au ajuns într-o zonă pe care au numit-o Vinland (Tărâmul Vinurilor). Probabil, acest ţinut se afla în extremitatea nord-estică a Newfoundland, unde Erikson şi oamenii săi a întemeiat o mică aşezare, pe care au botezat-o Leifrsbudir (Cizmele lui Leif). Urme ale acestei aşezări au fost găsite în 1960 în nordul regiunii Newfoundland, în localitatea L’Anse aux Meadows.
Sursa