5
(6)

Un pescar care folosește magneți a făcut o descoperire remarcabilă în râul Cherwell din Oxfordshire. În noiembrie 2023, a găsit o sabie corodată care datează din epoca vikingilor. Potrivit experților, arma are o vechime cuprinsă între 1.000 și 1.200 de ani.

Pescuitul cu magneți  este o activitate care implică utilizarea unui magnet puternic pentru a recupera obiecte metalice de pe fundul apelor, cum ar fi râuri, lacuri sau canale. Participanții la această activitate atașează un magnet din neodim, cunoscut pentru atracția sa puternică, la o frânghie rezistentă și îl aruncă în apă în speranța că obiectele metalice ascunse sub suprafață se vor agăța de el. Magneții utilizați în această activitate sunt considerabil mai puternici decât magneții obișnuiți și pot recupera o varietate de obiecte, de la monede și chei până la obiecte mai mari și mai grele, cum ar fi biciclete, seifuri și chiar arme de foc. Această activitate a devenit populară printre cei interesați atât de protejarea mediului, prin curățarea cursurilor de apă de deșeuri metalice, cât și de istorie, prin descoperirea de obiecte pierdute de mult, care pot avea valoare istorică sau sentimentală.

Acum câteva luni, de exemplu, Trevor Penny a dat peste o sabie antică. Descoperirea a fost făcută întâmplător în timp ce căuta alte artefacte. Inițial, nu și-a dat seama de natura obiectului și i-a cerut sfatul unui prieten. Odată identificată drept o sabie vikingă, imagini ale armei au fost încărcate pe Google pentru a-i confirma originea.

Sabia în sine este un artefact semnificativ care provine dintr-o perioadă în care vikingii, originari din Scandinavia, călătoreau în Marea Britanie pentru a jefui, cuceri și face comerț. Secolul al VIII-lea a marcat primele incursiuni vikinge în Britania, cu faimosul raid asupra Mănăstirii Lindisfarne în 793. Vikingii au continuat apoi să-și exercite influența asupra regiunii timp de câteva secole, până când regii britanici au început să recucerească teritoriile cucerite. Bătălia de la Stamford Bridge din 1066 a pecetluit sfârșitul erei vikinge în regiune și a marcat înfrângerea lui Harald al III-lea Sigurdsson, regele Norvegiei, de către saxoni.

Sabia vikingă recuperată din acest râu oferă o mărturie prețioasă despre această perioadă istorică. După descoperirea sa, arma a fost predată Muzeului Oxford, unde va fi probabil expusă publicului după ce va fi examinată amănunțit.

Poll: Care este cel mai captivant obiect pe care ați dori să-l găsiți vâscozându-vă cu un magnet?





Formular 230 Asociatia Science&Technology

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 6

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

Revista “Ştiinţă şi Tehnică“, cea mai cunoscută şi longevivă publicaţie de popularizare a ştiintelor din România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Rating