„SION. Mașina electrică pentru toată lumea” – acesta este sloganul sub care o echipă de tineri ambițioși vor să lanseze prima mașină a companiei Sono Motors, un start-up lansat în Munchen (care e, printre altele, orașul de bază al binecunoscutei companii BMW).
Sion nu este, însă, doar o altă propunere de mașină electrică. Ci se dorește prima mașină electrică având panouri fotovoltaice integrate în caroserie. Conform creatorilor, această particularitate, denumită „viSono”, îi conferă mașinii o autonomie de până la 30 km doar prin captarea energiei solare prin intermediul acestor panouri, care însumează o suprafață totală de 7,5 m².
Sion mai aduce un avantaj major în privința bugetului proprietarului: sistemul de întreținere „reSono”. Acesta presupune un manual de instrucțiuni și tutoriale video care îl poate ajuta pe proprietar să-și întrețină singur mașina (în general, să înlocuiască simplu și fără costuri mari consumabilele). Apoi, manualul de întreținere și reparații este open-source, astfel încât să permită oricărui service din lume să realizeze reparații și operațiuni mai complexe, dar chiar și construirea pieselor necesare (un pas care vine în întâmpinarea societății bazate pe imprimantele 3D, nu-i așa?!).
Sion nu-și propune să „rupă gura târgului” printr-un aspect atractiv, mizând pe inovații cât mai practice. Printre acestea se numără și ineditul filtru de aer „breSono”, dotat cu un tip de mușchi natural cu rol de filtru biologic de particule și care e integrat ca o centură în habitaclu. În plus, Sion poate fi utilizat și ca… soluție mobilă de stocare a energiei – în sensul că poate alimenta aparate electrice având puteri de până la 2.000 watt.
Automobilul oferă 6 locuri (3 în față și 3 în spate), ceea ce înseamnă spațiu suficient pentru o familie sau, de ce nu, pentru pasagerii care apelează la servicii de tip car-sharing. În privința conectivității, pe planșa de bord există un sistem cu display de 10 inci, care permite conectarea smartphone-urilor prin Wi-Fi sau Bluetooth. Iar în spatele volanului există un mic display pe care sunt afișate informațiile esențiale condusului.
Bun, cât costă această mașină solară Sion? Varianta de bază „Urban”, cu o baterie de 14,4 kWh și o autonomie maximă de 120 km, anunță un preț de bază de 12.000 euro, în timp ce varianta superioară „Extender”, cu o baterie de 30 kWh și o autonomie maximă de 250 km, pleacă de la 16.000 euro. Cu o mențiune: prețurile nu includ și bateria, aceasta fiind oferită separat, fie contracost, fie într-un sistem de chirie – cum se întâmplă și în cazul mașinilor electrice Renault.
În funcție de succesul financiar al programului de crowdfunding, cei de la Sono Motors speră să poată vinde primele modele de serie începând cu 2018, planurile în materie de piețe de desfacere fiind foarte ambițioase: Europa, SUA, Canada, Australia și chiar India. Un lucru e cert: Sion e un semnal foarte clar pentru industria auto că soluțiile cu adevărat sustenabile și nepoluante sunt viabile.