Un TABV este o dronă care se deplasează pe sol și este capabilă ca, în anumite circumstanțe, să se ridice în aer. De aici și acest acronim pentru ”terrestrial and aerial bimodal vehicle” (vehicul bimodal terestru și aerian).
O echipă chineză în tehnologii de control industrial de la Universitatea Zhejiang lucrează la un astfel de proiect din 2021. Cele mai recente rezultate au fost prezentate în martie 2024 pe platforma Arxiv: o mașină care cântărește 910 grame și 23 de centimetri lățime. Este practic o dronă rulanta care își ia zborul doar atunci când terenul o cere.
Mașina este echipată cu două roți mari laterale pasive și patru rotoare. Acestea permit zborul, dar servesc și ca propulsoare atunci când drona este la sol. Pe lângă bateria de bord, o cameră stereoscopică și un computer de bord, cu sistem de urmărire a mișcării, sunt folosite pentru a analiza terenul și apoi a calcula o traiectorie.
Drona a fost testată în condiții reale, în exterior pe un teren denivelat unde un terasament de pietriș, iar în interior, pe un spațiu de 50 de metri pe 50 de metri plin de obstacole. Pe trasee cu o lungime medie de 76,8 metri, drona a avut succes în 94% din cazuri. În plus, cercetătorii au constatat că, în modul de rulare, consuma o șapte parte din cantitatea de energie necesară pentru a zbura. Acest lucru crește semnificativ autonomia, în comparație cu o dronă zburătoare, chiar dacă cea din are o rază de acțiune. Lucrările viitoare vor implica testarea sistemului pe terenuri mai dificile și adaptarea tehnologiei la drone configurate diferit pentru a verifica dacă sistemul de control și navigație poate fi generalizat eficient.