0
(0)

Cu ocazia aniversării a 20 de ani de la reorganizare, Agenția Spațială Română (ROSA), în sinergie cu Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială – ESERO România, lansează competiția Națională de Rovere Exo-RO pentru elevii de liceu, cu scopul de a trezi interesul acestora față de domeniul spațial.

 

Evenimentul se va desfășura în perioada mai – septembrie 2015 și este deschis tuturor elevilor de liceu care urmează cursurile la zi ale instituțiilor de învățământ din România și care au vârsta cuprinsă între 14 – 19 ani în momentul înscrierii în concurs.

Elevii pot participa la concurs în echipe mixte (fete și băieți) de câte trei provenind din aceeași instituție de învățământ, coordonați de către un profesor de științe.

Aceștia vor primi misiunea de a construi un rover de dimensiuni mici, organizatorii urmărind să testeze cunoștințele practice din domeniile STEM ale elevilor. Proiectele lor vor fi construite urmând obiectivele unui robot de explorare planetară, care va fi proiectat astfel încât să îndeplinească atât misiunea principală, cât și pe cea secundară a competiției.

Misiunea științifica principală – obligatorie pentru fiecare echipă – constă în deplasarea teleghidată a roverului până la un punct fix făcându-se abstracție de decalajul temporal care ar exista în realitate între locația explorată și centrul de control, măsurarea unor parametri (presiunea atmosferică și temperatura mediului înconjurător) și transmiterea de imagini.

Misiunea științifică secundară constă în colectarea unor eșantioane, precum și măsurarea altor parametri locali (de exemplu compoziția atmosferică, nivelul de iluminare, umiditatea) cu ajutorul senzorilor aflați la bordul roverului în vederea determinării habitabilității sitului de către oameni și determinarea din acești parametri ai posibilității existenței vieții locale (analiză metan, umiditate, pH, radiații etc.) cu senzori la alegere (de exemplu https://www.robofun.ro/senzori, .

Înscrierea în concurs

Inscrierile sunt deschise pana pe data de 16 iunie si vor fi realizate de catre profesorul coordonator al fiecarei echipe, prin completarea formularului electronic de inscriere in limba engleza disponibil aici. Acesta va cuprinde informatii cu privire la identitatea participantilor, precum si o prezentare succinta a conceptului pe care echipa doreste sa il realizeze in cadrul competitiei, urmand sa fie trimis in format electronic la adresa exo-ro@rosa.ro.

Etapele competiției

Prima etapa a Competitiei Nationale de Rovere Exo-RO pentru elevii de liceu va fi o preselectie pe regiuni de dezvoltare, in urma careia vor fi selectate opt echipe finaliste.

Cele 8 regiuni de dezoltare ale tarii sunt:

– Regiunea 1 Nord-Est, cu judetele: Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui;

– Regiunea 2 Sud-Est, cu judetele: Braila, Buzau, Constanta, Galati, Vrancea, Tulcea;

– Regiunea 3 Sud, cu judetele: Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman;

– Regiunea 4 Sud-Vest, cu judetele: Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea;

– Regiunea 5 Vest, cu judetele: Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis;

– Regiunea 6 Nord-Vest, cu judetele: Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu-Mare si Salaj;

– Regiunea 7 Centru, cu judetele: Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu;

– Regiunea 8 Bucuresti-Ilfov: Bucuresti si Judetul Ilfov.

Dupa anuntarea finalistilor competitiei de catre ROSA in data de 19 iunie, echipele ramase in concurs vor avea la dispozitie perioada 20 iunie – 10 septembrie pentru a realiza roverele.

Tot in aceasta etapa echipele participante vor deschide o pagina de Facebook cu numele echipei, provocarea pentru ei fiind sa stranga un numar cat mai mare de fani, sa ii tina la curent cu evolutia proiectului lor si sa faca cunoscuta publicului implicarea in competitia Exo-RO. Popularizarea proiectului va reprezenta unul din criteriile de evaluare in etapa finala a competitiei.

Prezentarea proiectelor si premierea castigatorilor va avea loc la Vulcanii Noroiosi in cursul lunii septembrie 2015.

Mai multe detalii privind conditiile de participare si criteriile de jurizare in cadrul competitiei sunt disponibile in Regulamentul Oficial, disponibil aici.

Pentru noutati despre Competitia Nationala de Rovere Exo-RO pentru elevii de liceu urmariti pagina oficiala.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here