4.6
(14)

Într-un preprint recent, postat pe platforma arXiv, o echipă de cercetători estimează că oamenii ar putea fi capabili să detecteze undele gravitaționale rezultate din defectarea unității warp a unei nave extraterestre. Cu alte cuvinte, dacă acest tip de navă se defectează în apropierea Pământului, am fi capabili să-l depistăm.

Teoretic, ar fi posibil să se construiască motoare warp mai rapide decât ușoare. Totuși, dacă extratereștrii le folosesc deja, ar trebui să putem detecta undele gravitaționale care apar în cazul unei erori. Călătorirea prin spațiu cu viteze peste viteza luminii este încă obiectul science-fiction-ului. Această performanță ar lua forma unei nave aflat într-un soi de bulă capabilă să contracteze spațiu-timpul în fața ei, în timp ce îl extinde în spate. Deși teoretic posibilă, această soluție, numită propulsie warp, este încă foarte departe de a fi o realitate.

Cercetătorii studiului în cauză cred totuși că, dacă extratereștrii stăpânesc o astfel de tehnologie, ar fi posibil să depisteze erorile. Într-adevăr, detectarea semnalului undei gravitaționale emis de navă ne-ar putea spune despre o distorsiune spațiu-timp prost limitată de celebra bulă. Autorii amintesc că în Hanford, statul Washington (Statele Unite), există Observatorul de unde gravitaționale de interferometrie cu laser (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory, LIGO). Acest instrument conceput pentru a studia galaxiile și găurile negre monitorizează în prezent o anumită gamă de frecvențe ale undelor gravitaționale. Cu toate acestea, reglarea fină ar putea ajuta la detectarea „accidentelor” navelor spațiale aproape de Pământ. Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că astfel de accidente ar reprezenta vești proaste pentru pământeni.

LIGO

„Toată curbura spațiu-timpului care se află în bula warp se prăbușește în interior înainte de a ieși din nou. Acest lucru creează un efect de maree foarte semnificativ. În același mod în care atunci când cazi într-o gaură neagră, ești oarecum sfâșiat”, a explicat Katy Clough, autorul principal al studiului.

Astfel, dacă căutarea unei forme de viață extraterestră inteligentă nu este sigură, este, teoretic, posibil să se detecteze sosirea potențială a unui vizitator care stăpânește distorsiunea spațiu-timp. Pe de altă parte, va trebui neapărat să ne bazăm pe o defecțiune a motorului său warp…

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.6 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 14

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?