Potrivit unui studiu britanic recent, monitorizarea mișcării ghețarilor ar oferi avertizare mai devreme privind erupțiile vulcanice în țări precum Islanda și Statele Unite. Cercetătorii spun că ghețarii la cinci kilometri de un vulcan activ se mișcă cu aproximativ 50% mai repede decât media.
Ce au în comun vulcanul Eyjafjallajökull (Islanda), Muntele Rainier, Muntele Veniaminof și Muntele Redoubt (Statele Unite ale Americii)? Au particularitatea de a fi atât monștri de foc, cât și de gheață. O echipă de la Universitatea din Birmingham (Regatul Unit) a efectuat un studiu asupra ghețarilor lumii, inclusiv a celor aflați în apropierea acestor vulcani. Aceste rezultate apar în revista Nature Communications Earth & Environment pe 13 noiembrie 2024. Autorii explică că au analizat date referitoare la viteza de curgere a 85% din cei 217.000 de ghețari cunoscuți din întreaga lume. Au fost luați în considerare diferiți factori, inclusiv clima, grosimea gheții și panta. Conform rezultatelor, ghețarii aflați în apropierea vulcanilor activi (la mai puțin de cinci kilometri) curg cu 46% mai repede decât alții, în medie. „Analiza acestor ghețari sugerează că căldura geotermală ridicată din activitatea vulcanică din apropiere se transferă probabil la baza ghețarilor și accelerează topirea gheții. Topirea crescută reduce frecarea dintre ghețar și roca subiacentă, determinând ghețarul să curgă mai rapid. »; au declarat conducătorii studiului, publicat în Communications Earth & Environment, într-un comunicat de presă.
Această descoperire ar putea permite vulcanologilor să dezvolte un nou sistem de avertizare timpurie pentru potențiale erupții. Cercetătorii britanici cred că, urmărind modificările vitezei ghețarilor care pot dezvălui vârfuri ale activității vulcanice, ar putea fi posibil să se anticipeze erupțiile mai devreme. Acest lucru ar oferi deci posibilitatea de a evacua un oraș învecinat sau de a impune o zonă de excludere a zborului fără a ajunge în ultimul minut. Acest lucru ar salva vieți, dar ar face și economii semnificative. Să ne amintim, totuși, că vulcanii acoperiți de gheață sunt printre cei mai periculoși din lume. Un astfel de sistem de avertizare ar putea fi aplicat pe site-uri precum Eyjafjallajökull (1.666 de metri). În 2010, mai multe erupții au provocat inundații glaciare brutale și distructive (jökulhlaups), precum și un imens penaj vulcanic care a provocat perturbări semnificative ale transportului aerian în Europa și în întreaga lume.