4.3
(14)

Într-un studiu recent, cercetătorii din Japonia și Singapore explică că au echipat gândacii cu un dispozitiv care le-a permis să fie ghidați de la distanță. Ideea este de a stoca un anumit număr de ele într-un robot pentru a le putea arunca în anumite locații.

Posibil mai bătrâni decât dinozaurii, gândacii sunt respingătoare pentru nenumărați oameni. Cu toate acestea, unele proiecte includ utilizarea lor, cum ar fi cel al Universității din Osaka (Japonia) și al Universității Tehnologice Nanyang (Singapore). Cercetătorii au fixat de fapt un dispozitiv pe spatele acestor insecte pentru a le controla de la distanță, inovație prezentată într-o postare pe platforma de preprinturi arXiv. „Această cercetare oferă o soluție prin integrarea insectelor vii cu controlere electronice în miniatură pentru a permite controlul programabil de tip robot și prin introducerea unui nou algoritm de control al grupului„, putem citi în document.

Potrivit studiului, sunt folosite mici „rucsacuri” care conțin electrozi. Prin interacțiunea cu organele senzoriale ale gândacilor, acest lucru le permite să fie controlați de la distanță. În timpul fazelor de testare, oamenii de știință au încercat cu succes să controleze un roi de gândaci ca și cum ar fi o singură unitate de infanterie. Gândacii se mișca împreuna sub controlul operatorului care operează de pe calculatorul sau.

Deși aceasta este doar un preprint nevalidat, deocamdată, de colegi, cercetătorii japonezi și singaporezi sunt destul de încrezători în munca lor. Potrivit acestora, gândacii lor telecomandați ar putea fi depozitați în roboți pentru a fi eliberați oriunde. Mai mult, același robot ar putea reîncărca bateriile gândacilor sau chiar să le ofere hrană dacă este necesar. În spatele acestui dispozitiv, ideea este de a trimite gândacii în locuri greu accesibile, de exemplu o zonă de dezastru în urma unui cutremur major. Cu alte cuvinte, inovația ar putea fi folosită în timpul misiunilor de salvare. De asemenea, ar fi posibil să se efectueze studii de mediu pe suprafețe mari sau să fie utilizat în scopuri militare necunoscute în prezent.

În 2020, o companie japoneză lucra deja la un proiect similar numit Calmbots. Deja se vorbea despre dotarea gândacilor cu electrozi pentru a le controla mișcările. Cu toate acestea, avea o particularitate: cercetătorii au dezvoltat un algoritm care permite gândacilor „alternativi” să treacă în spatele altor indivizi pentru a-și corecta potențialele erori atunci când îndeplinesc o sarcină. În plus, cercetătorii explorează și potențialul acestor gândaci controlați de la distanță în monitorizarea zonelor cu risc ridicat. Echipate cu senzori miniaturali, aceste insecte ar putea colecta date despre calitatea aerului, temperatura sau chiar prezenta unor substanțe chimice periculoase. Această capacitate de a opera în medii ostile și complexe îi face deosebit de potriviți pentru a interveni acolo unde oamenii și roboții tradiționali se luptă să opereze, consolidând rolul lor potențial în misiuni critice pentru siguranță și mediu.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.3 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 14

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?