Roverul de Explorare Marțiană Opportunity, de la NASA, a descoperit pe Marte filoane minerale albicioase, ce par a fi ghips depozitat de apă. Analizarea acestor formațiuni va îmbunătăți înțelegerea trecutului mediilor umede ale Planetei Roșii.
Fenomenul este unul des întâlnit pe Pământ dar, desigur că observarea lui pe Marte agită spiritele. Filonul cel mai atent analizat de Opportunity are aproximativ lățimea unui deget mare de persoană adultă (1-2 cm) și o lungime de 40-50 cm, proeminând puțin în afara solului.
Filoanele au fost descoperite de rover în interiorul unui fel de dig ce împrejmuiește o parte din marginea Craterului Endeavour. Nimic similar nu a mai fost depistat pe raza de 33 de kilometri a văilor explorate de Opportunity în cele 90 de luni petrecute pe Marte înainte să ajungă la Endeavour.
Numele filonului prolific este acum „Homestake”, iar spectrometrul din dotarea roverului a identificat în componența sa calciu și sulf, în proporții similare cu cele ale sulfatului de calciu (aproximativ ghips). Depozitul s-a format, cel mai probabil, prin dizolvarea calciului din rocile vulcanice sub acțiunea apei, într-o crăpătură subterană care, mai târziu, a fost expusă la suprafață.
În lunga traversare a câmpiei marțiene Meridiani de către Opportunity, roverul a trecut peste un sol compus din magneziu, fier și chiar forme de sulfat de calciu, care toată indică, de asemenea, existența, în urmă cu miliarde de ani în urmă, a unui mediu acvatic. Depozitul concentrat de sulfat de calciul de la Homestake s-a produs probabil în condiții mai degrabă neutre comparativ cu împrejurările de aciditate ridicată indicată de celelalte depozite puțin asemănătoare observate de instrumentele vehiculului.
NASA a lansat roverul marțian de generație nouă Curiosity, de dimensiunea unui autovehicul, pe 26 noiembrie și se așteaptă ca acestea să amartizeze în Craterul Gale al Planetei Roșii în august 2012.
Sursa