0
(0)

Îndelung, cercetătorii au crezut că Pământul este singura planetă din Sistemul Solar a cărui scoarță este alcătuită din plăci tectonice. Acum, specialiștii de la UCLA au descoperit că fenomenul geologic, care implică mișcarea unor uriașe fragmente de crustă planetară, se manifestă și pe Marte.

 

Constatarea îi aparține lui An Yin, profesor de geologie al UCLA, care a făcut descoperirea în timpul analizei efectuate asupra unor imagini din satelit obținute de la sonda spațială THEMIS și de la camera HIRISE montată la bordul lui Mars Reconnaissance Orbiter, ambele de la NASA.

Extrapolând, Yin este de părere că pe Marte au loc și cutremure, dar probabil că acestea se manifesta extrem de rar, aproximativ o dată la un milion de ani. Specialistul este foarte încrezător în descoperirea lui, dar aceasta nu este lipsită de mistere, întrucât nu se știe până la ce adâncime sub suprafața lui Marte coboară plăcile tectonice și nici de ce rata mișcării lor este atât de redusă.

„Marte se află într-un stagiu primitiv al plăcilor tectonice. De aceea, ne oferă o idee asupra modului în care ar putea să fi arătat Pământul tânăr și ne ajută să înțelegem începuturile plăcilor tectonice terestre”, susține An Yin.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here