0
(0)

Tanarul Ionut Alexandru Budisteanu, din Ramnicu Valcea, a castigat patru premii la Intel International Science and Engineering Fair, cea mai mare competitie de stiinta si inginerie din lume dedicata liceenilor. Ionut a participat cu un proiect bazat pe inteligenta artificiala, care ii ajuta pe orbi sa vada cu ajutorul limbii.

 

Ionuţ Alexandru Budişteanu a câştigat premiul IEEE Computer Society, în valoare de 1.000 de dolari, premiul China Association for Science and Technology (CAST) de 3.000 de dolari; 10.000 de dolari, care reprezintă IEEE Foundation Presidents\’ Scholarship Award şi IEEE Foundation Prize. Ediția din acest an a Intel ISEF a avut loc la Pittsburgh, Pennsylvania, în SUA.

Scopul proiectului lui Ionuţ Budişteanu este crearea unui dispozitiv low-cost în sprijinul persoanelor nevăzătoare, care au văzut cândva şi au în memorie forma obiectelor. Lucrarea doreşte să utilizeze limba drept traductor pentru vedere. Pentru acest lucru, sunt folosite un software multifuncţional şi un dispozitiv hardware ajustabil, ce va fi plasat pe limbă.

Dispozitivul permite preluarea imaginilor de la un webcam, procesarea lor în timp real cu inteligenţa artificială pentru adjustarea imaginilor şi trimiterea imagini pe o matrice senzor care va fi plasată pe limbă. Prin această practică, persoana nevăzătoare va avea acces în timp real la lumea înconjurătoare. Pe matricea senzor va fi generat un curent electric proporţional cu imaginea, iar creierul persoanei nevăzătoare va reuşi să decodifice informaţia plasată pe limbă.

Ionut Budișteanu

Jack Andraka, 15 ani, din Crownsville, Maryland a câştigat premiul întâi la ediţia din acest an a Intel International Science and Engineering Fair, un program al Society for Science & the Public, dezvoltând o nouă metodă de detectare a cancerului pancreatic. În baza testului de detectare a diabetului, Jack a creat un senzor pentru a testa sângele sau urina și determina dacă un pacient are sau nu cancer pancreatic în standiu iniţial. Studiul său a avut o precizie de 90% şi a avut o viteză de răspuns de 28% mai mare, fiind de 28% mai ieftin. Jack a primit premiul Gordon E. Moore Award, numit după cofondatorului Intel, fost preşedinte şi CEO, în valoare de 75.000 de dolari.

Elevii Nicholas Schiefer, 17 ani, din Pickering, Ontario, Canada şi Ari Dyckovsky, 18 ani, din Leesburg, Virginia, au primit câte 50.000 de dolari, câştigând premiul Intel Foundation Young Scientist Award. Nicholas a studiat ceea ce el a numit “microsearch” sau abilitatea de a căuta canalele de informaţii cu creşterea cea mai mare: conţinut mic de informaţii, precum tweet-uri sau actualizări ale statusurilor de pe Facebook. Prin proiectul său, Nicholas speră să îmbunătăţească capabilităţile motoarelor de căutare, care, la rândul lor, vor îmbunătăţi accesul la informaţii. Ari a cercetat teleportarea cuantică şi a descoperit că odată ce atomii sunt uniţi printr-un proces numit “entanglement”, informaţia dintr-un atom se va transfera către alt atom atunci când starea cuantică a primului este distrusă. Folosind această metodă, organizaţii precum Agenţia de Securitate Naţională, ar putea trimite mesaje criptate fără riscul de a fi interceptate, deoarece informaţia nu ar “călători” către locul în care este trimis, ar apărea pur şi simplu acolo.

“Susţinem Intel International Science and Engineering Fair deoarece ştim că matematica şi ştiinţa sunt imperative pentru creşterea globală. Această competiţie încurajează milioane de elevi să îşi folosească abilităţile pentru inovare şi să dezvolte soluţii pentru problemele globale”, a declarat Wendy Hawkins, Executive Director al Intel Foundation.

În acest an, peste 1.500 de tineri oameni de ştiinţă au ales să participe la Intel International Science and Engineering Fair. Ei au fost selectaţi din 446 de târguri afiliate din 70 de ţări. Pe lângă câştigătorii de mai sus, peste 400 de finalişti au primit premii pentru proiectele lor. Premiile au inclus 17 câştigători \”Best of Category\”, care au primit fiecare câte 5.000 de dolari. Intel Foundation a premiat, de asemenea, cu câte 1.000 de dolari fiecare şcoală şi târg pe care câştigătorii le-au reprezentat.

Society for Science & the Public, o organizaţie nonprofit dedicată implicării publicului în proiecte de cercetare ştiinţifică şi educaţie, deţine şi administrează International Science and Engineering Fair încă din 1950, de la începutul său ca National Science Fair.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here