0
(0)

Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, în fiecare an, la nivel global, afecțiunile cardiovasculare provoacă decesul a peste 17 milioane de persoane. Din aceeași sursă aflăm că România se află pe al treilea loc în lume în privința deceselor cauzate de boli cardiovasculare, raportat la numărul populației.

 

Momentan, nu există tratamente care să repare daunele provocate de așa-numitul „infarct miocardic”, dar o echipă de bioingineri ai Universității din California în San Diego (UCSD) a dezvoltat un gel bogat în proteine ce pare capabil să repare mușchiul cardiac avariat de atacul de cord în cazul unui model animal de mari dimensiuni: porcul.

Cercetătorii au livrat hidrogelul prin intermediul unui cateter direct în regiunile afectate ale inimii pornice și au observat cum substanța a stimulat regenerarea celulalră și a îmbunătățit funcția cardiacă după infarct. Spre deosebire de alte metode folosite, injectarea cu gelul proteic a determinat o sporire a volumului inimii cu 30%, o îmbunătățire cu 20% a mișcării peretelui cardiac și o reducere cu 10% a țesutului cicatrizat la trei luni după infarct.

Rezultatul îi face optimiști pe cercetători cu privire la posibilitatea prevenirii, în viitor, a deteriorării inimii ca urmare a atacurilor de cord. Hidrogelul lor a fost dezvoltat prin extragerea celulelor musculare din inimile șoarecilor, lăsând în urmă o rețea de proteine care se autoasamblează într-o schelă poroasă și fibroasă în urma injectării în țesutul miocardic.

La rândul său, un alt bioinginer, Jeffrey Karp de la Spitalul Brigham and Women din Boston, lucrează în prezent la un clei capabil să lipească țesuturile cardiace ale inimile șoarecilor și porcilor vii, o altă tehnologie promițătoare. Dar, așa cum spune chiar Karp, este important să validăm aceste rezultate în teste pre-clinice suplimentare și să comparăm eficacitatea lor cu cea a a altor abordări pentru a demara spre experimentarea lor clinică.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here