4.7
(6)

Un medicament care folosește tehnologia ARN-ului mesager a fost testat cu succes pentru tratarea unei boli produse de o tulburare genetică rară. Rezultatele îndreptățesc că tehnologia – care a atras atenția pentru prima dată prin utilizarea sa inovatoare în vaccinurile COVID-19 – ar putea fi folosită pentru a produce proteine terapeutice direct în organism. Acest progres clinic, prezentat într-un articol publicat în Nature, oferă un nou impuls pentru folosirea tehnologiilor pe bază de ARNm, care rămân, deocamdată, limitate la vaccinuri.

Proiectat de compania Moderna din Cambridge, Massachusetts, terapia actuală folosește tehnologia ARNm pentru a restabili funcția metabolică la persoanele cu acidemie propionică. Această tulburare genetică rară, care afectează aproximativ una din 100.000 de persoane din întreaga lume, apare din cauza unei mutații care afectează oricare dintre cele două gene care codifică împreună o enzimă necesară pentru descompunerea eficientă a anumitor componente proteice. Fără această enzimă, celulele nu pot procesa corect unele substanțe nutritive. Asta duce la acumularea de substanțe chimice toxice în sânge și țesuturi și dăunează organelor vitale, inclusiv inima și creierul. Simptomele, cum ar fi vărsăturile, apar de obicei în primele zile după naștere.

Oamenii pot gestiona afecțiunea cu măsuri precum diete speciale. Dar în prezent nu există tratamente care să abordeze în mod direct cauza de bază. Medicamentul produs de Moderna, cunoscut sub numele de ARNm-3927, își propune să abordeze această lacună. Conține două secvențe de ARNm pe care fiecare fabrică părți ale enzimei altfel defectuoase. Acești ARNm sunt înveliți într-o bulă minusculă de grăsime – numită nanoparticulă lipidică – similară cu purtătorul utilizat în vaccinul COVID-19 al companiei.

Medicamentul ARNm terapeutic este administrat lent prin perfuzii  la fiecare două sau trei săptămâni. De asemenea, se administrează în doze de sute de ori mai mari decât cele ale vaccinurilor COVID-19. Odată ce terapia intră în sânge, nanoparticulele lipidice ajută la direcționarea ARNm către celulele din ficat, unde este produsă enzima funcțională. Rezultatele inițiale dintr-un mic studiu clinic cu ARNm-3927 indică faptul că restabilirea activității enzimatice este benefică. Opt dintre cei 16 participanți s-au confruntat cu episoade care le-au pus viața în pericol legate de metabolismul afectat în anul înainte de începerea tratamentului. Pentru cei opt, probabilitatea de a experimenta un alt astfel de eveniment a scăzut cu o medie de 70-80% în timpul tratamentului. Deocamdată, acest rezultat, bazat pe un număr mic de persoane, nu a atins pragul de semnificație statistică. Cu toate acestea, este un pas foarte încurajator.

Dezvoltatorii de terapii ARNm erau îngrijorați de faptul că administrarea repetată ar putea declanșa răspunsuri imune împotriva tratamentului. Cu toate acestea, persoanele care au primit acum perfuzii regulate de ARNm timp de luni sau chiar ani fără probleme, iar această îngrijorare a fost atenuată. Totuși majoritatea oamenilor au raportat efecte secundare ca răspuns la tratament. Acestea au variat de la infecții la umflarea severă a pancreasului. Cu toate acestea, după cum subliniază Andreas Schulze, unul dintre autorii sudiului, care specialist în boli metabolice la Spitalul pentru Copii Bolnavi din Toronto, Canada, multe dintre reacții sunt mai probabil să fie „legate de boala de bază” decât de tratament.

Trebuie să așteptăm teste clinice suplimentare pentru ca speranța legată de noul medicament să fie confirmată științific.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.7 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 6

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?