0
(0)

O echipă de cercetători a Universității din Washington a inventat un sistem de calcul ce răspunde la comenzi mentale. Conceptul i-ar putea ajuta, într-o zi, pe cei cu probleme locomotorii sau de vorbire.

 

În cadrul unui test, voluntarii au putut deplasa un cursor de pe ecranul computerului, doar gândind anumiți termeni. Dr. Eric Leuthardt, de la Școala de Medicină a Universității Washington, din St Louis, Missouri, a folosit o tehnică denumită electrocorticografie (ECoG), pentru a conecta creierele unor pacienți suferinzi de epilepsie direct la un computer și a detecta ceea ce spun acești indivizi în dialogurile lor interioare. Tehnica este destul de invazivă, presupune conectarea, prin craniu, de electrozi direct la scoarța cerebrală a subiectului, pentru a monitoriza activitatea electrică a creierului său.

Interfața software a fost astfel concepută încât, în timpul testului, cursorul să adopte anumite mișcări în funcție de unele cuvinte foarte simple pe care doar le gândeau voluntarii. Spre exemplu, “ah” determina mișcarea înspre dreapta a cursorului, iar alte alăturări de litere, precum “ee”, “oo”, “eh”, îl mișcau în sus, în jos și spre stânga. Subiecții au prezentat, în medie, o acuratețe de aproximativ 90% pentru acest exercițiu, chiar fără antrenamente anterioare.

Oamenii de știință doresc să testeze mai departe un implant cerebral permanent pentru citirea minții și comunicarea cu diverse echipamente computerizate. Ideea este destul de înfricoșătoare pentru o lume și așa intens controlată dar, pretind specialiștii, ar însemna un miracol pentru oamenii care nu pot comunica sau care suferă de alte dizabilități.

Tehnologia a fost deja folosită pentru controlarea scaunelor cu rotile, a comutării posturilor tv și a sintetizatoarelor vocale (vezi cazul lui Stephen Hawking). De asemenea, în jur de 50 de persoane cu membre amputate din SUA au primit proteze robotice controlate prin gânduri.

Sursa: The Telegraph

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here