0
(0)

În 2016, va intra pe linia de asamblare Afalina, un elicopter „accesibil publicului larg”, care va funcționa alimentat de combustibil convențional (pentru mașini) și al cărui preț de achiziție va fi doar jumătate din cel pretins pentru actualul cel mai ieftin aparat de zbor de acest fel din lume – adică „numai” 120.000 de dolari.

 

Afalina este produs de compania rusă HeliWhale, din orașul siberian Kemrovo și va fi un elicopter coaxial ultra ușor, cu două locuri dispuse pe orizontală. În limba rusă, „afalina” înseamnă „delfin”, tocmai pentru că fuzelajul aeronavei cu rotor amintește de forma trupului acestui mamifer marin.

Afalina nu este destinat doar agrementului, fiind capabil să desfășoare o varietate de sarcini, precum: antrenamentul piloților, supraveghere aeriană, patrulări polițienești, transport de personal, activități agricole și zboruri recreaționale.

Un aspect interesant al elicopterului este sistemul de operare Enigma al computerului de bord, care îi permite pilotului să aleagă din zeci de funcții și dispozitive cu care să opereze. De asemenea, spune producătorul, poziționarea coaxială a rotoarelor lui Afarina asigură o pilotare mai facilă a aeronavei, o rezistență crescută la curenții laterali, reducerea zgomotului produs și o viteză maximă de deplasare în zbor de 250 km/h.

Cu o greutate totală de 270 kg, elicopterul este capabil să transporte o încărcătură de 180 kg și poate fi alimentat cu benzină obișnuită, de cifră octanică 95, având în consum de 12-16 litri pe oră. Prețul de 120.000 de dolari al aparatului Afalina include, potrivit HeliWhale, și sistem de încălzire și aer condiționat în carlingă.

Fabrica din Kemerovo are în prezent o capacitate de producție de circa 10-15 elicoptere Afalina pe an, care vor fi furnizate consumatorilor sub formă de kit-uri de asamblare, tocmai pentru a putea păstra prețul scăzut al produsului.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here