În anii \’30, în Glasgow, tânărul inventator George Bennie a avut ideea creării unui tren rapid și comod cu elice – Railplane – care putea atinge 192 km/h şi care ar fi revoluţionat astfel transporturile feroviare.

 

În opinia inventatorului său, Railplane, aşa cum îi spune şi numele, era o combinaţie între un tren monorai (tren care se deplasează pe o cale de rulare cu o singură şină) şi un avion, care se dorea a fi un mijloc de transport confortabil şi rapid.

Railplane era propulsat electric de două elici, câte una la fiecare capăt.

Pentru testarea lui Railplane fusese construită o şină specială suspendată în lungime de 120 de metri, care, după aproape 20 de ani de muncă a ajuns, din păcate, alături de invenţia lui George Bennie, fier vechi.

Deși presa vremii părea încântată de idee și se sugera ideea construcției unei şine dedicate care să lege Edinburgh de Glasgow, investitorii au întârziat să apară, astfel că proiectul Railplane a fost îngropat în datorii – în 1954, George Bennie a decedat ca un ilustru anonim și trenul său \”zburător\” a fost abandonat definitiv.

Sursa