0
(0)

Ieri, 19 ianuarie, a avut loc la Cape Canaveral, în Florida, prima lansare spaţială importantă a americanilor din acest an. O rachetă Delta 4 a fost lansată la ora 00:38 GMT, cu scopul de a duce pe orbită satelitul militar de comunicaţii Wideband Global SATCOM 4.

 

Wideband Global SATCOM 4 (WGS-4) este construit de compania Boeing, la un preţ de 464 milioane dolari şi este, după cum îi spune şi numele, al patrulea satelit de comunicaţii tactice, dintr-o constelaţie de sateliţi ce oferă o capacitate de comunicaţii de zece ori mai mare decât predecesoarea.

WGS-4, cu o greutate de circa 6 tone este echipat cu panouri solare şi este propulsat de un motor ionic, cu ioni de xenon. Va fi plasat pe o orbită geosincronă, la 36.000 km deasupra Terrei, cu scopul de a asigura comunicaţiile trupelor aliate din Orientul Mijlociu.

Lansarea de noaptea trecută a fost supravegheată de United Launch Alliance (ULA), o alianţă a companiilor Boeing şi Lockheed Martin, ce foloseşte vehicule de lansare Atlas şi Delta, din familia vehiculelor de lansare EELV.

Potrivit oficialilor ULA, această misiune dă startul celei mai agresive campanii de lansare din istoria programului EELV, în acest an fiind programate în cadrul acestui program nouă lansări militare şi două ale NASA. Următoarea misiune a ULA este programată pentru data de 16 februarie a.c., când va fi lansat, cu ajutorul unei rachete Atlas 5, un satelit militar al marinei americane (MUOS-1).

Sistemul de sateliţi WGS, al cărui prim satelit a fost lansat în 2007, este singura reţea militară americană de comunicaţii capabilă să transmită comunicaţii simultane în benzile X şi Ka. Potrivit oficialilor Boeing, următorii membrii ai constelaţiei, sateliţii WGS-5 şi WGS-6 vor fi lansaţi anul viitor, deja existând şi comenzi pentru încă alţi trei sateliţi WGS (7, 8 si 9).

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here