0
(0)

În ultimul timp au tot fost aduse dovezi în sensul că Marte a fost cândva un loc prietenos cu suficientă umezeală, iar ultimele studii efectuate arată că Planeta Roşie a fost un loc chiar mai prielnic vieţii decât Terra, cel puţin în subteran.

 

Cercetătorii conduşi de Charley Lineweaver, de la Universitatea Naţională Australiană, au comparat condiţiile meteo-climatice şi de presiune atmosferică de pe Pământ cu cele de pe Marte.

Dacă luăm în considerare volumul complet al Pământului, de la miez şi până în stratosferă, numai 1% din acesta găzduieşte viaţa. Se pare că procentul locuibil al planetei Marte este de 3%, cea mai mare parte din acest procent regăsindu-se în subteran, unde ar exista suficientă presiune şi căldură pentru a menţine apa în stare lichidă, potrivit prof. Lineweaver.

Deşi sonda de explorare marţiană a NASA, Phoenix, a găsit gheaţă la Polul Nord al planetei Marte, la suprafaţa acesteia atât presiunea, cât şi temperatura sunt mult prea reduse pentru a menţine apa în stare lichidă şi deci şi pentru a suporta viaţa, cel puţin în modul în care o ştim noi.

Domnul Lineweaver susţine în schimb că sub crusta planetei habitatul ar fi mult mai prietenos, bazându-se pe date şi informaţii provenite de la mai multe misiuni: „există pe Marte mari regiuni compatibile cu viaţa terestră”.

Rămâne de văzut dacă studiul australienilor, publicat în revista Astrobiology, va fi confirmat de descoperirile pe care le va efectua vehiculul de explorare marţiană Curiosity, care, după ce va ajunge acolo în luna august a.c. , va examina compoziţia rocilor din craterul Gale, una dintre regiunile suspectate că ar fi găzduit ape curgătoare.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here