4.9
(9)

Următoarea misiune lunară a companiei americane Astrobotic promite să fie revoluționară cu lansarea nu a unuia, ci a două rover-uri către satelitul nostru natural, Luna. Compania intenționează să-și lanseze misiunea istorică, numită Griffin-1, mai târziu în acest an, cu ajutorul lansatorului Falcon Heavy al SpaceX. Această misiune va marca un pas important în explorarea spațiului, deschizând calea către o prezență umană permanentă pe Lună.

Obiectivul principal al misiunii Griffin-1 este de a transport roverul VIPER al NASA în regiunea lunară a Polului Sud. Această locație este renumită pentru că este bogată în apă înghețată, ceea ce o face o țintă strategică pentru viitoarele misiuni lunare, inclusiv pentru programul Artemis al NASA care vizează stabilirea unei prezențe umane durabile pe Lună. Rover-ul VIPER, de dimensiuni similare cu cele ale unei mașinuțe de golf, va petrece aproximativ 100 de zile terestre cartografiind distribuția și concentrația apei înghețate în regiunea Mons Mouton, un munte din apropierea Polului Sud lunar.

Pe lângă roverul VIPER, misiunea Griffin-1 va transporta și CubeRover de la Astrobotic. Acest vehicul mai mic, de dimensiunea unei cutii de pantofi, va întreprinde o misiune demonstrativă susținută de Agenția Spațială Canadiană. CubeRover va debarca pe Lună după VIPER și va efectua o serie de teste, inclusiv încercări de comunicații cu landerul, deplasări  pe suprafața lunară și demonstrații ale platformei software Spacefarer. Acest sofware a fost dezvoltat de către compania canadiană Mission Control, este conceput pentru a facilita operațiunile roverelor și a altor nave spațiale pe Lună.

Potrivit lui Mike Provenzano, vicepreședinte al programelor avansate de dezvoltare la Astrobotic, această misiune va fi doar începutul pentru CubeRover. Acest robot mic, modular cu roți ar putea fi într-adevăr extins pentru a transporta sarcini utile mai mari și a rămâne operațional timp de un an sau mai mult. Acest lucru deschide o gamă largă de posibilități de explorare viitoare, inclusiv transportul de instrumente științifice și alte echipamente în jurul Lunii.

Pe lângă roverul VIPER și CubeRover, misiunea Griffin-1 va transporta și alte încărcături utile, inclusiv sistemul de camere de aterizare LandCam-X al Agenției Spațiale Europene și un retroreflector laser NASA. Alte sarcini utile ar putea fi anunțate mai aproape de lansare, subliniind importanța și diversitatea viitoarelor misiuni lunare.

Trebuie precizat că misiunea Griffin-1 nu va fi prima incursiune a Astrobotic în explorarea lunară. Compania a lansat anterior aterizatorul lunar Peregrine în ianuarie, dar a întâmpinat probleme tehnice la scurt timp după lansare. În ciuda acestui eșec, Astrobotic este hotărât să-și continue eforturile de a explora și exploata resursele lunare.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.9 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 9

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?