3.2
(31)

Compania elvețiană Stadler a reușit, în SUA, să stabilească un nou record de distanță pentru un tren cu hidrogen. Deplasându-se mai mult de 2.800 km cu un singur rezervor de hidrogen, el a dublat cu peste recordul anterior stabilit în 2022.

Stadler, un producător elvețian de material rulant feroviar specializat în trenuri regionale și de navetiști, a făcut recent furori. După cum a explicat Observatorul European al Combustibililor Alternativi (European Alternative Fuels Observatory, EAFO) într-un articol din 25 martie 2024, compania a stabilit de fapt recordul mondial pentru cea mai lungă distanță parcursă de un tren cu hidrogen. Testul, validat de Guinness Book of Records, a fost efectuat la centrul de testare ENSCO din Pueblo (Statele Unite). Trenul Flirt H2 a circulat timp de 46 de ore pe o distanță totală de 2.803 de kilometri, sub supravegherea Autorității de Transport a Comitatului San Bernadino (San Bernadino County Transportation Authority, SBCTA) din California.

De remarcat faptul că recordul anterior a fost deținut încă din 2021 de Coradia iLint de la Alstom, cu o distanță de 1.175 de kilometri, înainte de a-și desfășura trenurile pentru prima dată în Germania. Prin urmare, compania a înmulțit distanța parcursă de aproape 2,5 ori. „Această realizare subliniază angajamentul lui Stadler față de inovare și rolul său de pionierat în dezvoltarea sistemelor alternative de propulsie pentru trenuri, menite să reducă impactul asupra mediului și să promoveze călătoriile fără emisii. „, se precizează în anunțul EAFO.

În general, trenul este deja considerat cel mai puțin poluant mijloc de transport motorizat, având în vedere raportul său consum de energie pasager/kilometru. Cu toate acestea, trenul Flirt H2 a parcurs aproape 3.000 de km cu un singur rezervor de hidrogen, o performanță evident plină de promisiuni. Totuși, trebuie să știți că, în cadrul acestei încercări de succes de record, producătorul a făcut câteva modificări încă necunoscute, pornind de la versiunea clasică a Flirt H2 prezentată în 2022. Această versiune originală a beneficiat de o autonomie de 460 km, o viteză maximă de 127 km/h, un timp de realimentare de 30 de minute și o capacitate de 116 locuri. De asemenea, trebuie precizat că pentru a transforma hidrogenul în energie utilizabilă, Flirt H2 utilizează celule de combustie. Mai exact, modelul care a stabilit noul record integrează o duzină de celule de combustie cu hidrogen de 100 kW fiecare.

Dacă va fi aprobat de SBCTA, Flirt H2 ar putea fi primul tren cu hidrogen care operează în Statele Unite. Aceasta ar trebui astfel să deservească aproximativ 15 km de drumuri urbane. În cele din urmă, Stadler a menționat posibile noi comenzi în lunile următoare.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 3.2 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 31

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?