1
(1)

Actuala ediție (28 iulie – 4 august) va purta genericul ”Connecting minds, creating the future”

► Printre temele acestui an: misiunile NASA de pe Marte, viitoarele misiuni umane pe Lună (Programul Artemis), AI (Inteligența Artificială) și expedițiile românești în Antarctica

Academia de vară Atlantykron are următoarele secțiuni: ”Știință și tehnologie”, ”Cultură”, ”Futurologie, știință și ficțiune”, ”Artă și sport”.

Academia Atlantykron se pregătește să deschidă porțile pentru cea de-a 34-a ediție, care va avea loc între 28 iulie și 4 august, pe insula dunăreană ”Inelul de Piatră” de la Capidava. Evenimentul, care a devenit o tradiție pentru comunitatea națională și internațională de educație și cercetare, își propune să conecteze minți din diverse domenii pentru a crea viitorul.

Pe perioada taberei, participanții vor avea ocazia de a participa la ateliere, cursuri, dezbateri și proiecte, de la știință și tehnologie până la arte și filozofie.

Instructorii sunt specialiști din diverse domenii, de la profesori universitari, cercetători, scriitori și artiști, la antreprenori și oameni de afaceri. Printre activități se vor număra tradiționala videoconferință în direct cu NASA (prima a fost la ediția din 2012, imediat după amartizarea rover-ului Curiosity) despre misiunile Curiosity și Perseverance de pe Marte. Vor fi cursuri dedicate științei, literaturii, inteligenței artificiale, vor fi lansări de carte, vernisaje de arte plastice, conferințe pe teme diverse, pornind de la fizică, astronomie, robotică, energie, până la comunicare, mediere și dezvoltare personală.

De asemenea, în cadrul Academiei Atlantykron va fi celebrat Centenarul GOPO (centenarulgopo.ro), proiect realizat de Fundația Gopo împreună cu Pro ECO-TUR București.

Atlantykron va aduna pe insulă și anul acesta aproape 400 de participanți. Inedita Academie de vară, organizată în natură și departe de civilizația urbană, le oferă tinerilor accesul la cunoaștere așa cum nicio școală nu o face în prezent. Printre instructori și invitați sunt experți de talie mondială (din care unii au primit premiul Nobel şi predau gratuit cursuri tinerilor interesaţi), iar tehnologia accesibilă este de ultimă generație – totul pe o insulă care are mai puțin de 1 km2.

Academia Atlantykron își propune să creeze o comunitate globală de oameni interesați de educație și cercetare.

„Dacă există un loc în care cele două emisfere ale creierului se unesc, locul acesta este insula noastră de piatră, astronava care, sperăm că într-o zi va decola în jurul Pământului. Atlantykron este o astronavă de piatră, adică un vis plin de fapte”, declară jurnalistul de știință și scriitorul Alexandru Mironov, fondator al Academiei Atlantykron.

CURSURI

Asociația Science&Technology și Asociația Start Evo, cu sprijinul Nuclearelectrica și Carpat Energy, vin în întâmpinarea tinerilor pregătindu-i pentru impactul cu viitorul prin intermediul unei serii de ateliere și cursuri inovative în domeniul științei și tehnologiei.

Printre atelierele deja tradiționale, precum Arduino & Programare & Fotovoltaice, Animație & Film, Desen 3D & Muzică asistată de calculator, Comunicare & Jurnalism, anul acesta se adaugă două noi ateliere: Dezvoltare Personală și Testarea Inteligențelor Multiple, respectiv Supraviețuire.

Printre cursurile și atelierele Academiei Atlantykron se numără:

 • ”Introducere în Robotica Educațională”,
 • ”Gamification – Tehnica inovativă pentru îmbunătățirea experienței utilizatorilor folosind tehnici de joc”,
 • ”Cunoaștere și Performanță de sine – Control și Instrumente”,
 • ”Studiul Păsărilor – Cum să monitorizăm ecosistemele? (Asociația Urania)”,
 • ”Atelierul de Comunicații Radio”,
 • ”Puterea Subconștientului”,
 • ”Maratonul Autorilor PavCon – Lansări de carte SF, F & H și sesiuni de Q&A și autografe cu autorii Aurel Cărășel, Florin Giurcă, Dan Rădoiu și Dan Popescu” (1 august, orele 15.00),
 • ”Creative Writing”,
 • ”Dream Catchers – o tradiție fascinantă a americanilor nativi”,
 • ”Adulthood – Atelierul pentru tineri despre gestionarea banilor și alegerea carierei”,
 • ”Caligrafia ca artă”,
 • ”Atelier de Pictură: Trezește artistul din tine”,
 • ”Cum să fotografiezi natura? Introducere în fotografia de natură”.

Pentru relaxare, participanții pot profita și de activități sportive diverse, inclusiv yoga, qigong, activități nautice, arte marțiale (de la qigong la jiu-jitsu), badminton, șah, tir cu arcul și volei.

CONFERINȚE

29 iulie, orele 11.00: GLOBALIZAREA OMENIRII ÎN ERA CONȘTIINȚEI. Conferință susținută de Răzvan Buzatu, expert în construcție de stat și dezvoltare și transformare de instituții  publice, private și asociative.

30 iulie, orele 11.00: DE LA TĂBLIȚELE DE LA TĂRTĂRIA LA CHATGDP – PAȘI ÎN EVOLUȚIA OMENIRII. Dr. Florin Munteanu va prezenta evoluția omenirii, de la primele scrieri descoperite pe tăblițele de la Tărtăria până la dezvoltarea inteligenței artificiale.

30 iulie, orele 18.30: THE INNER JOURNEY – vernisaj expoziție outdoor. Gabriel Grosu, pictor.

30 iulie, orele 22.00: DINCOLO DE ORIZONT – PROGRAMUL ARTEMIS. CÂT DE REPEDE NE ÎNTOARCEM PE LUNĂ. Conferință virtuală susținută de cosmonautul Dumitru Dorin Prunariu.

30 iulie, orele 23.00: JOURNEY TO MARS AND BEYOND – O călătorie spre Marte și dincolo de acesta. Prezentarea virtuală va fi susținută de Ravi Prakesh, expert NASA, Jet Propulsion Laboratory.

31 iulie, orele 11.00: ZIUA ENERGIEI VERZI LA ATLANTYKRON. Conferință susținută de Cătălina Popa, director de dezvoltare al firmei Carpat Energy.

31 iulie, orele 17.00: ZIUA COMUNICĂRII LA ATLANTYKRON. Conferință susținută de revista ”Știință și Tehnică”. Lectori: Dorin Bădulescu, avocat, mediator și trainer și Mihai Munteanu, fizician, mediator, negociator și trainer. 

1 august, orele 11.30: ENERGIA VIITORULUI, VIITORUL ENERGIEI. Totul despre Reactoarele modulare mici (SMR). Conferință susținută de Societatea Nuclearelectrica.

2 august, orele 11.30: ERGONOMIA VIITORULUI – O nouă perspectivă. Tendințe și credințe. Adrian Ispășoiu va prezenta ultimele evoluții în domeniul ergonomiei și impactul acestora asupra viitorului.

2 august, orele 16.00: Lansarea cărții RĂZBOIUL ARTILECTELOR – Cosmiști vs. Terrani. Invitați speciali: Pompilian Tofilescu și Mugur Cornilă, directorul Editurii EAGLE.

2 august, orele 17.30 – 19.00: PROCESUL  ARTILECTELOR: ROBOȚI ȘI INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ. Lectori: prof. Dr. Hugo de Garis și Pompilian Tofilescu.

2 august, orele 22.00: THE EMBEDDING – PROFUNZIMEA ȘI MISTERUL LIMBAJULUI. Conferință virtuală susținută de scriitorul britanic Ian Watson, printre altele, autorul ”The Embedding”, singurul roman SF care se bazează pe idei din lingvistică, și anume: teoria gramaticii generative. De asemenea, Ian Watson a scris scenariul filmului A.I. – Artificial Intelligence (2001).

3 august, orele 11.00: ROMANIAN NATIONAL ANTARCTIC RESEARCH EXPEDITION 2017 – ÎNTÂMPLĂTOR PE URMELE LUI RACOVIȚĂ. Conferință susținută de Contraamiral (R) Marian Săvulescu.

3 august: THE SIMPLE SYSTEM FOR SUSTAINABLE SUCCESSÎnțelege cum să-ți stabilești și să atingi obiectivele tale. Prezentarea virtuală va fi susținută de Felix Izimoh.

Organizatorul principal al actualei ediții a Academiei Atlantykron este Asociația Atlantykron, alături de Fundația World Genesis, Asociația Science & Technology și Asociația pentru Tineret și Evoluție în parteneriat cu Asociatia Astronomică URANIA, Clubul Nautic Român, Wisdom Art SUA Arizona,  Asociația ”Artă fără frontiere” și SARS România.

Printre invitați, atât prezenți fizic, cât și virtual, și-au confirmat prezența personalități de marcă din știință, cultură, artă sau sport din România, SUA, Canada, Italia și Nigeria. Astfel, sunt așteptați să participe și să susțină cursuri sau prezentări: Alexandru Mironov, scriitor, jurnalist de știință, fondator al Programului Atlantykron și senior editor al revistei Știință și Tehnică; Prof. Dr. Radu Dop, specialist în « medicină critică », membru fondator al Centrului de Studii pentru Științe de Graniță și al Asociației de Telemedicină și Aplicații Spațiale pentru Sănătate; Prof. Dr. Teodor Vasile, doctor în psihologie și în științe medicale alternative; Răzvan Buzatu, expert în construcție de stat și dezvoltare și transformare de instituții  publice, private și asociative; Peter Moon (SUA), scriitor; Heather Caton (SUA), președintele Fundației World Genesis și secretar general al Federației Cluburilor, Centrelor și Asociațiilor UNESCO din SUA; Contraamiral (R) Marian Săvulescu; Dr. Ing. Florin Munteanu – Preşedinte fondator al Centrul pentru Studii Complexe – centru UNESCO,  principal promotor al paradigmei Complexităţii în România; Prof. Univ. Dr. Pierre de Hillerin, președintele Centrului pentru Dezvoltarea Performanței Umane; Mihai Munteanu – fizician, mediator, negociator și trainer; Dorin Bădulescu – președintele Consiliului de mediere; Diana Pap – soprană și profesor de canto; Marian Coman – scriitor, publicist, director în cadrul editurii Nemira; Adrian Ispășoiu – președinte al Asociației Române pentru Securitate și Sănătate în Muncă (ARSSM); Cristian Presură – doctor în fizică, fondator al asociaţiei ”Ştiinţă pentru Toţi”; Prof. Dr. Leon Zăgrean – fost șef al Catedrei de Fiziologie a Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București; Joan Roth (SUA) – terapeut; ing. Pompilian Tofilescu – cercetător, inventator, scriitor (SUA) și scriitorul și profesorul Aurel Cărășel.

Invitați virtuali, care vor susține teleconferințe, sunt: Ravi Prakash, inginer JPL NASA, responsabil cu misiunea Curiosity de pe Marte; Gr. (R) Dr. Dumitru Dorin Prunariu, cosmonaut, primul (și singurul) român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, președintele Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extraatmosferic; scriitorul britanic Ian Watson; Felix Izomoch (Nigeria) – fondator și director executiv al Centrului Internațional pentru Leadership Global din Nigeria și Prof. Dr. Hugo de Garis, specialist în informatică.

Echipa de organizare a Academiei Atlantykron este formată din Sorin Repanovici (coordonator general), Nicolae Dobre (director tehnic şi de logistică), Cristian Panfilov (director tehnic şi de logistică), Mihai Oprea (coordonator IT, multimedia, conferinţe invitaţi virtuali), Gabriel Grosu (tehnică şi logistică), Traian Bădulescu (purtător de cuvânt al Academiei Atlantykron), Mihai Manea „Croco” (directorul de imagine și sunet al Academiei Atlantykron), Maria Nicola (coordonare activităţi voluntariat), Maria Socea (coordonator atrageri de sponsorizări), Gabriela Calinciuc (coordonare promovare media virtual), Alexandru Calinciuc (partea tehnică, mentenanță IT), Henri de Hillerin (Responsabil cu sistemele de inginerie sunet si imagine).

Lectorii și instructorii Academiei Atlantykron 2023 sunt: Alina Ferșeta – președinte și fondator al Asociației Startevo, Constantin (Noro) Ferșeta, Aurel Cărășel – scriitor, profesor, jurnalist), Donna Anderson Offutt (SUA) – inginer specializat în tehnologia sistemelor de automatizare și control robotizat, Carol Anderson (SUA) – experiență de peste 30 de ani în domeniul farmaceutic, clinic și spitalicesc dar și o călătoare înveterată, Heather Anderson (SUA) – președintele Fundației World Genesis, Gabriela Calinciuc – membru al Asociației Atlantykron, coordonator pe partea de promovare virtuală a Academiei Atlantykron, Gabriel Grosu – instructor atelier de pictură, Dr. Radu Berca – Instructor: FACT- First Aid & CPR Training, comandant SARS, Adrian Dedu – inginer în telecomunicații specializat pe rețele de calculatoare și fotograf, Adrian Bănuță – jurnalist de televiziune, mediator, organizator de evenimente și președintele Asociației ”Știință și Tehnică”, Adina Ardelean – trainer pe partea de dezvoltare personală și afaceri, Alexandru Ciocârlan – Team Leader HighFive Robotics, Tiberiu Ionescu – Peer Mentor HighFive Robotics, Maria Socea – președinte al Asociației pentru Tineret și Evoluție, coordonator atrageri de sponsorizări, Daniela Mironov Bănuță – jurnalist și specialist în comunicare, Alexandru Dumitra – coordinator program activități sportive, Maria Nicola – medic resident și Henri Victor de Hillerin – responsabil cu sistemele de inginerie sunet si imagine.

Atlantykron nu ar exista fără sprijinul unor instituții, organizații sau companii. Dintre acestea, amintim de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), Regia Națională a Pădurilor (Romsilva) prin Direcția Silvică Constanța, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța, Primăria Cernavoda.

Parteneri oficiali sunt Dyomedica CND, UTI – Construction and Facility Management, CryptoDATA, Societatea Nuclearelectrica SA, K2 Time București.

Sponsori/susținători sunt  Bitdefender, Carpat Energy, Software Imagination & Vision (SIMAVI), Borsec, Mega Image, Marcela Ganea PFA, Fundația „Dan Voiculescu”, Editura Nemira, CIVITAS, Benq, Tolrem Automation and Control, Whiz Juniors, Zaka AI și World Ju-Jitsu Kobudo Organization.

De-a lungul celor 34 de ani, Academia Atlantykron a reunit mulți liceeni și studenți care au fost îndrumați în carierele lor de către lectorii și invitații speciali, o parte dintre ei devenind cercetători și oameni de știință, scriitori și jurnaliști, antreprenori, specialiști în marketing și relații publice.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 1 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?