0
(0)

Se vorbește foarte mult în ultima vreme despre turismul spațial, care, zic eu, deja a devenit ceva obișnuit. Se vorbește mai puțin despre turismul ”aproape” spațial, care va deveni în următorii ani o realitate de succes. Doresc să vă prezint în continuare câteva companii care vor iniția în curând călătorii stratosferice.

A fi turist stratosferic este mult mai comod decât a participa la o călătorie spațială orbitală sau suborbitală. Veți fi văduvit de stranietatea stării de imponderabilitate, dar ceea ce veți putea cuprinde cu ochii nu va fi cu mult mai prejos decât ceea ce se poate vedea de la bordul unei capsule spațiale. Ca și în cazul călătoriilor spațiale, orbitale sau suborbitale, la altitudinea care se vor efectua călătoriile stratosferice veți vedea cerul complet negru și veți putea admira minunatul albastru al straturilor mai dense ale atmosferei. Veți putea percepe chiar și curbura Pământului. În curând veți avea de unde alege. Să le luăm pe rând.

Zephalto

Zephalto este o companie franțuzească, fondată în 2013 sub numele de ”Zephyr Endless Fligh”. Numele actual, Zephalto, a fost adoptat în 2016 va demara zborurile stratosferice în 2024 iar primii turiști vor putea fi transportați în stratosferă începând cu 2025. Pentru zboruri va fi folosit un balon cu heliu, numit ”Céleste”

Vehiculul pus la punct de compania franceză va putea transporta până la șase turişti, plus echipajul, la o altitudine de 25 km, unde va putea rămâne până la trei ore. Pentru a îl pune la punct, Zephalto a colaborat cu CNES (Centre National d’Etudes Spatiales), care i-a pus la dispoziție un acces deplin la cele mai avansate tehnologii.

Conform companiei, zborurile se vor începe prin urcarea la altitudinea de 25 km, care va dura o oră și jumătate. Balonul va rămâne la altitudinea de croazieră timp de trei ore, după care va începe revenirea la sol, care va dura încă o oră și jumătate.

Călătoria vă va costa circa 132.000 dolari. Veți avea la dispoziție o cabină de lux imensă, cu fotolii extrem de confortabile, iar Pământul îl veți putea admira printr-o fereastră uriașă cu suprafața de 7 metri pătrați. La frumusețile pe care le veți putea admira, de acolo de sus, se vor adăuga și meniurile de lux, gătite de bucătari cu stele Michelin. Zephalto și-a propus să realizeze circa 60 de zboruri în fiecare an.

World View Enterprise

Dacă veți folosi balonul pus la punct de această întreprindere americană veți putea călători la 30 km altitudine, începând cu anul 2024.

CEO-ul companiei, Ryan Hartman, se anunța foarte poetic într-un comunicat: ”Ambiția World View este aceea de a schimba convențiile referitoare la turismul spațial. Nu este vorba numai de bucuria călătoriei, ci de mai mult de atât. Redefinim turismul spațial pentru participanți, aceștia putând petrece ore întregi la plafonul maxim de zbor, dobândind astfel amintiri extraordinare despre minunățiile Pământului”.

O călătorie stratosferică vă va costa ”numai” 50.000 de dolari, iar decolarea va avea loc, în funcție de preferința dv, din locurile în care se află minunile lumii, printre care ar fi pădurea amazoniană, piramidele de la Gizeh, Marele Canion, Marele zid chinezesc etc.

Pentru ridicarea la altitudine va fi folosit un balon cu heliu cu volumul maxim de circa 481.000 metri cubi, care va urca în stratosferă o capsulă ce va avea la bord 6 pasageri pentru un zbor cu durata totală de 8 ore, dintre care 5 vor fi la altitudinea maximă de 30.000 m. Este de remarcat faptul că aterizarea se va realiza cu ajutorul unei parașute de tip parapantă, care va permite revenirea lină la un loc aflat în apropierea portului spațial construit de World View.

Dacă veți opta de pentru această companie veți avea parte de condiții de lux. Capsula este echipată cu fotolii comode, care pot fi înclinate așa cum vă doriți. Veți avea parte de acces la internet de mare viteză (mă gândesc că această chestie îi va atrage pe cei obsedați de prezența pe rețelele sociale). Veți mai avea acces și la telescoape cu ajutorul cărora să efectuați observațiile astronomice care nu vă sunt accesibile la sol din cauza atmosferei terestre. La astea se vor adăuga băuturi și prânzuri fine și multe alte chestii ce țin de confortul oricărei călătorii de lux.

Space Perspective

Compania americană Space Perspective își propune să realizeze cele mai ”verzi” zboruri stratosferice. Pentru aceasta balonul pe care îl va utiliza va fi umplut cu hidrogen fabricat pri electroliza apei, folosindu-se energie electrică produsă de centrale solare și eoliene. Dacă veți dori să plutiți, timp de două ore, la 30.000 m, la bordul capsulei presurizate, numită Spaceship Neptune și care poate transporta până la opt pasageri va trebui să scoateți din buzunar 125.000 $.

Zborurile comerciale vor demara anul viitor. CEO-ul companiei, Jane Poynter declara în toamna anului trecut că ” Space Perspective își dorește să vă schimbe relația cu Terra, oferindu-vă experiența unui astronaut, cea de a vedea planeta din întunericul spațiului”. Ea a mai adăugat că Space Perspective își gândește afaceri dintr-o perspectivă globală. ”Înlăturarea granițelor geografice pentru lansare și amerizare face ca misiunea noastră de a face această experiență transformatoare accesibilă lumii și pieței internaționale. Vehiculul nostru este sigur, fiabil și cu un impact minim asupra planetei noastre.”

Nu am scris greșit, în declarația de mai sus, atunci când am folosit cuvântul amerizare. Space Perspective va folosi un Spațioport plutitor, numit MS Voyager, care are o lungime de 89 de metri. După ce se va ajunge în poziția de lansare, balonul este lăsat să se ridice până la 30.000 unde, așa cum spuneam și mai devreme, va rămâne timp de două ore, după care va începe coborârea finalizată cu amerizarea în zona programată, de unde capsula și balonul vor fi recuperate de nava MS Voyager. Ca măsură de siguranță, capsula SpaceShip Neptune va fi echipată cu patru parașute rotunde, care vor fi activate atunci când situația ar impune-o. Ca și în cazul celorlalte capsule stratosferice despre care v-am vorbit, pasagerii vor fi tratați cu meniuri și băuturi fine

 Încheiere

Îmi dau seama că, citind acest text, puriștii vor strâmba un pic din nas. Turismul stratosferic nu se compară deloc cu cel spațial, chiar și cel suborbital. Poate că le-aș da dreptate dar nu pot să nu mă gândesc la faptul că el este accesibil unor oameni care nu ar putea avea niciodată posibilitatea să practice turismul spațial. Gândiți-vă că sunt mulți oameni care nu au calitățile fizice strict necesare pentru a urca la bordul unei capsule propulsată în spațiu de către o rachetă. Tot mulți sunt și cei care nu dispun de sumele mari necesare pentru a cumpăra bilete de călătorie la bordul vehiculelor puse la dispoziție de SpaceX, Blue Origin și Virgin Galactic. Toți acești oameni se pot bucura de perspectiva unui cer negru sub care pot admira albastrul atmosferei și curbura Terrei. Desigur, este vorba despre unul surogat, dar unul care poate umple de bucuria celor pasionați de spațiu…

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?