Institutul pentru Sisteme de Transport și Infrastructură Fraunhofer (IVI) testează încă din noiembrie, anul trecut, autobuzul electric EDDA în Dresda, Germania, iar acum, acesta a intrat în a doua fază de testare după succese pe toate planurile.
Autobuzul a transportat persoane pe un traseu de 20 km pe care a întâlnit și câteva dealuri. EDDA a consumat 1,19 kWh pe kilometru și și-a făcut treaba cu brio pe tot parcursul testărilor.
Autobuzul este un vehicul mare, care consumă foarte multă energie și, așadar, varianta electrică a acestuia fie are trebui să conțină foarte multe baterii, fie ar trebui alimentat des pentru a-și îndeplini sarcina obișnuită de aproximativ 400 km pe zi. Cum spațiul nu putea fi sacrificat, germanii s-au gândit să îmbunătățească modul de reîncărcare a bateriilor. Soluția a venit de la patru tehnologii: compania germană M&P a dezvoltat o stație de reîncărcare cu capacitate înaltă de încărcare, compania HOPPECKE Advanced Battery Technology a furnizat niște baterii speciale pentru asemenea puteri mari, compania Vossloh Kiepe a adaptat componenta electronică de reîncărcare, iar sistemul de contact montat pe acoperișul autobuzului a fost realizat de Fraunhofer IVI împreună cu altă companie, Schunk Bahn- und Industrietechnik.
Sistemul complex implică parcarea asistată sonor a autobuzului la capătul de linie de către șofer și doar șase minute și 30 de secunde de așteptare până la o reîncărcare completă! În curând, dacă și faza a doua de testare se va sfârși cu bine, autobuzul EDDA va putea fi implementat în mai multe orașe germane. Aș paria pe faptul că în doar câțiva ani, toate țările nordice vor implementa acest sau alt sistem de transport în comun electric care, bineînțeles, să nu presupună folosirea unui troleu.
Sursă: Fraunhofer